Председателят на Народното събрание участва в бойния празник на гарнизон Пловдив

05.07.2023 г. Председателят на Народното събрание участва в бойния празник на гарнизон Пловдив

 Otbrana.com

Ние днес сме връзката между героичното минало и мечтите за славно бъдеще на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на тържественото отбелязване на бойния празник на гарнизон Пловдив. Председателят на парламента прие снощи строя на представителните роти и произнесе слово, съобщават от Народното събрание.

Българската армия е една от малкото институции, които се ползват с непоколебимото доверие на българския народ, отбеляза Росен Желязков. Българската армия и българският народ са неразривно свързани и това е гаранция за славното бъдеще на армията и на нашето Отечество, заяви той. По думите му това ни задължава модернизацията, превъоръжаването, технологичният напредък и достигането на всички новости, които правят воинската професия високотехнологична, да се случат колкото се може по-скоро.

Длъжни сме да ценим, да развиваме воинския потенциал на нацията, да инвестираме любов, внимание и грижа във всички горди жени и мъже в униформи, за да пребъде България, за да пребъде любовта към Родината, за да живеем в мир и в надежда за мир, териториална цялост, суверенитет и благоденствие, заяви председателят на Народното събрание. Днес трябва да сведем глава и да благодарим на нашите предци, на нашите славни воини, трябва да благодарим на всички военнослужещи за тяхната храброст и да им пожелаем здраве, успех и просперитет, добави Росен Желязков.

Днес отбелязваме онази паметна нощ на 1913 г., оставила спомена за един безмерен героизъм, който и до ден днешен удивлява историци и историографи с подвиг, който дава основание да бъде достойно ознаменуван, честван и почитан като бойния празник на гарнизон Пловдив, отбеляза Росен Желязков.

На тържественото отбелязване на бойния празник на гарнизон Пловдив - 4 юли, присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет на Пловдив Александър Държиков, командирът на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизона генерал-майор Явор Матеев, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, командири на формирования в гарнизон Пловдив, офицери, сержанти, войници, представители на военно-патриотични съюзи и организации, множество граждани.

По-рано пред Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг, заупокойна молитва за загиналите воини отслужи Пловдивският митрополит Николай. Събитието започна с празнично шествие, в което участваха представители на военни формирования, славното знаме на 9-ти пехотен пловдивски полк и други бойни знамена