Завърши съвместна българо-американска подготовка на Специалните сили

05.07.2023 г. Завърши съвместна българо-американска подготовка на Специалните сили

 „Все по-сериозната интеграция в Специалните сили на НАТО е пътя към по-висок професионализъм, по големи оперативни способности и боеготови формирования“. Това каза командирът на българските Специални сили генерал-майор Явор Матеев във връзка с приключването на триседмичната българо-американска съвместна подготовка (JCET) на Специалните сили на България и САЩ, която се проведе в края на юни месец в районите на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив и на СУТК „Црънча“, съобщават от формированието.

Този тип подготовки са станали традиционни за двете държави и спомагат за уеднаквяване на тактиките, техниките и процедурите при изпълнение на различни задачи, произхождащи от специфичните способности и дейности на този тип формирования.

В рамките на тези три седмици, инструктори от СКСО надграждаха своите знания и умения в различни видове подготовки. Съвместно със своите американски колеги, те преминаха през занятия по тактика – основно бой в затворени пространства, стрелба с късо, дълго оръжие и със снайпер и медицинска подготовка.

Такъв тип съвместни подготовки спомагат да се развие, надгради и повиши оперативната съвместимост между двете нации, което пък от своя страна ще доведе до по-ефективно планиране и провеждане на съвместни операции в рамките на НАТО.