Създаваме с Румъния Регионално командване на специалните сили

12.07.2023 г. Създаваме с Румъния Регионално командване на специалните сили

 То ще бъде на ротационен принцип.

Спирдон Спирдонов

Предвид процесите на адаптиране към променящата се среда на сигурност в Черноморския регион и споделеното общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество, с цел повишаване на отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, министрите на отбраната на България и Румъния  Тодор Тагарев  Ангел Тилвар подписаха Писмо за намерение за създаване на Регионално компонентно командване на Специалните сили.  Тази новина бих извадил от съобщението на Пресцентъра на МО за участието ни в Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Информацията бе разпространена и от Букурещ.

Очакванията за подобно решение бяха изразени в края на миналия месец по време на демонстрациите на Силите за специални операции на специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“, които бяха наблюдавани от премиера Николай Денков, министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Бъдещето на Силите за специални операции, чийто командир съм, е в развитието на все по-големи оперативни способности и то абсолютно интегрирани в силите на НАТО, заяви тогава генерал-майор Явор Матеев. И подчерта необходимостта от оперативни съвместимост на Силите за специални операции. В този смисъл, допълни той, са и плановете на НАТО за създаване на Регионално командване на специалните сили от България и Румъния. С реализирането на 1-2 важни проекта, довършване организационното изграждане на СКСО и леко увеличение на личния състав Силите за специални операции на Българската армия са готови да поемат това предизвикателство и да изпълнят поставените задачи, каза след демонстрациите генерал-майор Матеев.

Регионалното командване ще бъде част от новата структура на Силите за специални операция на НАТО. То ще е на ротационен принцип. Коментарите по време на демонстрациите бяха, че в него ще участват сухопътни, морски и авиационни групи за специални операции. Прогнозите са за постигане на набелязаните цели до 2 години. Впрочем на „Црънча“ командирът на Командването на силите за специални операции на НАТО генерал-лейтенант Антонио Флетчър каза: „Оптимист съм за това, което предстои да направим заедно в изграждането на способности. България е изправена пред същите опасности, пред които и НАТО“.