Министърът на отбраната Тодор Тагарев: Способностите на ВМС ще нарастват

12.08.2023 г. Министърът на отбраната Тодор Тагарев: Способностите на ВМС ще нарастват

 Otbrana.com

С изпълнението на проектите за модернизация способностите на Военноморските сили (ВМС) ще нарастват. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на тържественото събрание – концерт, посветено на 144 години от създаването на българските Военноморски сили, което се проведе днес във Варна, съобщава Пресцентърът на МО. Министър Тагарев припомни, че е в ход строителството на многофункционалните модулни патрулни кораби, продължава и изпълнението на договорите за доставка на противокорабни ракети, зенитно управляеми ракети и торпеда за новите кораби. „В инвестиционната програма за модернизация на въоръжените сили предвиждаме да бъдат включени нови проекти за надграждане на способностите на ВМС“, увери още министърът. Той поздрави личния състав с успешното участие в национални и международни учения тази година. „Днес Вие доказвате своя професионализъм в усложнена среда на сигурност, която изисква ефективна подготовка и завишени мерки за осигуряване безопасността на корабоплаването в националните морски пространства на Република България. В тясно сътрудничество със своите колеги от НАТО и Европейския съюз поддържате готовност в отговор на заплахите“, подчерта министър Тагарев.

„Отговорност и всеотдайност – с тези думи може да се охарактеризира Вашата служба през изминалата година“. С тези думи се обърна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в приветствието си към военнослужещите и цивилни служители на ВМС. Адмирал Ефтимов подчерта, че Черно море е от критична важност за евроатлантическата сигурност и този факт е изтъкван на всички големи международни форуми, включително и на Срещата във Вилнюс по-рано тази година. „Днес ние не сме сами, а сме част от най-мощния отбранителен съюз“, подчерта още той. В словото си началникът на отбраната изрази уважение към славната история и традиции на военноморския ни флот и изказа благодарност към личния състав и военнослужещите от запаса.

„Има много работа в посока модернизация на ВМС, но строителството на двата многофункционални бойни кораби върви по план“, посочи в словото си и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Той подчерта, че предстои националното учение с чуждестранно участие „Бриз 2023“, което ще се проведе през октомври с участието на осем държави. То е фокусирано върху оперативната съвместимост, посочи още контраадмирал Михайлов. Отчетено бе също, че ВМС изпълняват задълженията си по наблюдение на морските пространства, осигуряване на безопасността на морските пътища и борбата с минната опасност във водите на Черно море.

Със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. Тържеството уважиха висши офицери, представители на местната власт, военни аташета и други гости.