Военните моряци от запаса остават верни на клетвата си

13.08.2023 г. Военните моряци от запаса остават верни на клетвата си

 Честваха и в София 144 години от създаването на ВМС.

Otbrana.com

Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР отпразнува вчера 144-ата годишнина от създаването на Българските военноморски сили. Тържеството се състоя в клуба на пенсионера към Столична община, район Оборище.В началото прозвучаха химнът на Република България и химнът на Военноморското училище.

Председателят на клуба контраадмирал от запаса Петър Странчевски прочете поздравителния адрес по случай празника от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. В словото си контраадмирал Странчевски  подчерта, че моряците от запаса остават верни на своята клетва и дълга си към Родината, пазят патриотичните морски традиции, с внимание и симпатия следят състоянието и дейността на Военноморските сили, подкрепят усилията на морските труженици.

Капитан І ранг от запаса Румен Тотев представи разработената от него презентация „Значителни събития от историята на Военноморските сили”. Заместник-председателят на СОСЗР и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов връчи почетни грамоти на навършилите кръгли годишнини капитан І ранг от запаса Мичо Георгиев и капитан от запаса Павлин Панчев, който получи и традиционната клубна чаша, както и членските карти на новоприетите в Съюза младши лейтенант от запаса Ива Минчева и г-жа Димитринка Христова. Бригаден генерал Стефанов поздрави клуба с празника и даде висока оценка на неговото организационно състояние и родолюбива дейност.

Гост на празника бе и председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса инж. Петър Велчев. Той приветства военните моряци и връчи на клуба грамота и икона на Свети Георги. От своя страна председателят на Национално сдружение „За честта на пагона” капитан І ранг от запаса Цвятко Дончев поздрави клуба и връчи почетния знак на сдружението и две книги на военноисторическа тематика. Полковник от запаса Райчо Митев изпълни морски и патриотични песни.

На тържеството присъстваха още председателят на клуба на пенсионера генерал-майор от запаса Петко Драгоев, председателят на районна организация „Оборище” към СОСЗР полковник от запаса Георги Павлов, който е и председател на районната организация към Съюза на ветераните от войните на България; прехвърлилият 90-те ветеран фотожурналист и кинооператор мичман от запаса Димитър Бебенов. Празникът завърши с обща снимка, другарска почерпка и раздумка.

Празника снимаха мичман от запаса Димитър Бебенов и Павел Продан.