Първенецът на ВВМУ лейтенант Лилия Костадинова: Готови сме да се влеем в редиците на ВМС и армията

13.08.2023 г. Първенецът на ВВМУ лейтенант Лилия Костадинова: Готови сме да се влеем в редиците на ВМС и армията

 Otbrana.com

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов приветстваха курсантите випускници на Морско училище.

„И днес, както и в миналото, България се гордее със своите морски офицери, които доказват своя професионализъм и качества в съвместни операции и учения“. С тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна към курсантите-випускници на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ днес, съобщава Пресцентърът на МО. Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск 2023 „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) бе кулминацията в отбелязването на 144 години български Военноморски сили (ВМС).

„Вие ще сте командирите, които ще имате честта и отговорността пряко да реализирате съюзническата стратегия и българските ангажименти по укрепването на черноморската сигурност, да ръководите усвояването на нова техника и въоръжение и да изграждате новите отбранителни способности на военноморските ни сили“, заяви още министър Тагарев. „Пред Вас стоят големите отговорности за по-нататъшната модернизация на въоръжените ни сили и за укрепването на морската сигурност в региона“, подчерта той и допълни, че отговорностите и значението на Военноморските сили нарастват с всеки изминал ден.

„През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на огромни енергийни проекти, на нарастващо политическо и военно напрежение, военни потенциали и противопоставяне. В резултат на това в последните години Черноморският басейн стана свидетел и на първата от 78 години насам широкомащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи ситуации към страни-членки на НАТО. Заради променената ситуация НАТО в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като основен приоритет. Черно море е изключително важно, както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни-членки от региона“, заяви още министърът на отбраната. По думите му - това повишава неимоверно ролята и отговорността на Военноморските сили на Република България и налага сериозни инвестиции за ускорената им модернизация и тясна интеграция и взаимодействие с въоръжените сили на другите страни-членки на Алианса.

В приветствието си министър Тагарев подчерта, че ВВМУ е едно от най-успешните български висши училища, с национален и международен авторитет и заслужени официални признания. Той акцентира и върху символичното значение на патрона на Випуск 2023: „Васил Левски е пример и образец не само за всеки българин, но и за всеки човек, независимо от нация, етнос и религия. Апостолът на свободата е не само ръководител и организатор на българското националноосвободително движение на XIX век, но и гениален европейски визионер и стратег, чийто революционни идеи за бъдещето продължават да бъдат все така актуални и в XXI век“, посочи министър Тагарев.

„На Вас ще се падне отговорността да чертаете облика на Военноморските сили в следващите десетилетия“, каза в приветствието си към курсантите випускници началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Вие ще отстоявате приноса на военноморския ни флот към националната и колективната сигурност, ще мерите ръст с колегите си от съюзни и партньорски държави в международни учения, подготовки и мисии. От своя страна ние се стремим да ви създаваме условия да служите в среда, която да провокира професионалните Ви интереси чрез по-добра техническа обезпеченост и модерно въоръжение“. Той припомни, че преди дни първият от двата модулни патрулни кораби бе пуснат на вода. „Усилията ни са насочени тези кораби да бъдат оборудвани с ново поколение въоръжение и системи за обмен на информация, както и за реализиране на други проекти, които ще допринесат за повишаване на отбранителните способности на флота“, посочи още той.

„Резултатът от Вашето образование е не само получаване на теоретични знания, а формиране на комплексни качества – съчетание от академични умения, твърд характер и военна дисциплина. През последните години сте изграждали фундамента на своята професионална кариера, научавайки се как да изпълнявате задачите си на море и как да се справяте в сложни ситуации“, каза в словото си началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров. „Вашата роля като офицери е отговорна и значима – Вие трябва да бъдете лидери, които да вдъхновяват и да водят подчинените към постигане на общите цели“, подчерта още той.

От името на Випуск 2023 на ВВМУ първенецът курсант-мичман Лилия Костадинова изказа признателност към ръководството, академичния и административния състав на висшето военно училище. „Вашата подкрепа бе от особено значение за нас. Вие бяхте хората, които ни помогнаха да навлезем във военната професия, напътствахте ни и ни възпитахте да бъдем достойни офицери. И днес сме готови да се влеем в редиците на ВМС и Българската армия и да заслужим лейтенантските си пагони“, заяви тя.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев лично връчи дипломата и първите офицерски пагони на първенеца на випуска курсант-мичман Лилия Костадинова, завършила с общ успех Отличен 5.80. Отличниците на отделните специализации получиха дипломите и пагоните от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Общият брой завършили курсанти през тази година е 20 в редовна форма на обучение.

По покана на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов на Морска гара Варна министър Тагарев разгледа статичния показ на техниката и въоръжението на бойния флот и корабите минен ловец „Струма“ и фрегатата „Дръзки“, които през днешния празничен ден са отворени и за граждани и гости на Варна.

Министърът на отбраната бе гост и в Морско училище, където началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров представи учебната и материалната база на ВВМУ. В Почетната книга на флотската Алма Матер министърът остави своето послание към бъдещите възпитаници на висшето военноморско училище и връчи плакет на неговия началник.

В гарнизон Варна министър Тагарев посети формирования от ВМС и обсъди с личния състав състоянието и перспективите за тяхното развитие.