Специалните сили с демонстрации пред курсанти-военни лекари

17.08.2023 г. Специалните сили с демонстрации пред курсанти-военни лекари

 Курсанти от специалност „Военен лекар” надникнаха вчера отвътре в живота на Специалните сили на Българската армия, съобщава СКСО.

В рамките на летния си стаж във Военномедицинска академия (ВМА) – София, те имаха възможност да посетят Специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча” и да наблюдават демонстрации на отделни формирования от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

Бъдещите медици под пагон останаха впечатлени от видяното. Те разгледаха медицинския пункт, новопридобитите в Специалните сили реанимобили и оборудването, с което разполагат, а също така се запознаха и с конфигурацията и възможностите за извършване на авиомедицинска евакуация с хеликоптер „Кугър” от състава на ВВС.  Откриха и общи черти в профила на военните лекари и операторите от Специалните сили – издръжливост и бързина, самоувереност и умение за работа в екип.

Проф. Любомир Алексиев, ръководител на Катедра „Авиационна и морска медицина” на ВМА коментира, че това занятие е елемент от подготовката по авиационна медицина, която всеки военен лекар трябва да премине. Той благодари на командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев за съвместната инициатива, която показа на курсантите, че работата извън големите болници също може да бъде атрактивна, изпълнена с адреналин и наситена с предизвикателства.