В Сухопътни войски усвояват използването на ултралеки безпилотни летателни апарати

19.08.2023 г. В Сухопътни войски усвояват използването на ултралеки безпилотни летателни апарати

 Otbrana.com

От 16 до 18 август Сухопътни войски организираха  първия курс за обучение на оператори и ползватели на информация от ултралеки безпилотни летателни апарати. Курсът се проведе в 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, съобщават от формированието.

В обучението участваха военнослужещи - 3-то Бригадно командване – Благоевград, 5-то Бригадно командване – Плевен и  101-ви алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски.

Обучаващи бяха инструкторите Иван Михайлов и Тодор Станков - служители на  Международни центрове за специална подготовка АЛФА-МЕТАЛ ЕООД и Centry Global, имащи значителен опит в сферата на използването на ултралеки безпилотни летателни апарати в страната и чужбина.

По време на курса бяха отработени въпроси по тактиките, техниките и процедурите за използване на въведените на въоръжение във  формированията на Сухопътните войски ултралеки безпилотни летателни апарати.

Придобитите знания ще допринесат за повишаване на необходимите способности и уменията на личния състав от Сухопътните войски  за използване на съвременни средства при изпълнение на операции по трите мисии на Въоръжените сили на Република България.