Новоназначени военнослужещи положиха клетва в Божурище

23.08.2023 г. Новоназначени военнослужещи положиха клетва в Божурище

 Otbrana.com

Вчера на площад „Свети Георги Победоносец” в гр. Божурище, се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва. В него участваха около 100 военнослужещи от военните формирования 22320-Божурище, 34630-Божурище, 34420 – Костинброд и 32610 – Банкя от състава на Първа зенитно-ракетна база, съобщават от ВВС.

Тържественият строй беше приет от полковник Димо Илиев, командир на Зенитно-ракетната база. След като новоназначените воини целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и отдадено на българския народ и да защитават суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Република България, полковникът ги поздрави и произнесе кратко слово: „Даването на военна клетва е най-значимия тържествен ритуал в Българската армия. Неподвластен на забрава е мигът, в който вчерашният юноша застава в бойния строй, дава обет за вярност пред Род и Родина, врича се да калява тялото и духа си, да овладява оръжието и бойната техника, да се учи да побеждава собствените си несъвършенства, трудностите и противника. Нашето малко Отечество , разположено на кръстопътя на континенти, епохи и цивилизации е устояло през вековете само, защото винаги е имало воини, способни да държат оръжие, да воюват храбро, да погинат за Род и Родина. Призвани под неопетнените знамена на Българската армия, вие сте младата сила, която обновява бойните формирования, вдъхва надежда, че скоро ще преодолеем трудностите и ще пожънем първите плодове на дългоочакваната модернизация. Сигурен съм, че воинската клетва и воинските добродетели, ще обогатят вашата нравственост, ще бъдат нови ориентири в жизнения ви път.”

Приветствие към избралите пътя на защитници на Родината произнесе също кметът на община Божурище господин Георги Димов. Той благодари на командването на Зенитно-ракетната база, че е избрало площад „Свети Георги Победоносец” в града за място за провеждане на тържествения ритуал и изтъкна, че с това е възобновена местната традиция тези церемонии да се извършват на обществено място.

Впоследствие ритуалът продължи с водосвет за здраве, благоденствие и успех на военнослужещите, отслужен от отец Асен от храма „Възнесение Господне” в село Храбърско, община Божурище. След това военнослужещите преминаха в тържествен марш под аплодисментите на множеството граждани, които уважиха събитието.

На мероприятието присъстваха полковник Стоян Борисов от Дирекция „Управление на човешките ресурси” в Министерство на отбраната, командването на Зенитно-ракетната база, командирите на формированията от състава й, в които има новоназначени военнослужещи.

Семействата и близките на военнослужещите, полагащи клетва и останалите граждани се докоснаха до експонирана специално за случая зенитно-ракетна техника.