Отвориха офертите за 7 нови трикоординатни радари

24.08.2023 г. Отвориха офертите за 7 нови трикоординатни радари

 Цената за реализация на проекта възлиза приблизително на 400 милиона лева

Otbrana.com

Проектът за придобиване на нови трикоординатни радари е един от приоритетните за модернизацията на въоръжените ни сили. Тази способност ще повиши информираността за въздушното пространство, която е изключително важна за взимането на адекватни решения. Това каза заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев в приветствието си на първото открито заседание на междуведомствената работна група по проекта на българските Военновъздушни сили (ВВС) „Придобиване на нови трикоординатни радари“. Заседанието се проведе днес и на него бяха отворени постъпилите пет оферти от отбранителни компании по изпратеното от българската страна искане за предложение, съобщава Пресцентърът на МО.

В присъствието на представители на компаниите и на членовете на комисията от различни ведомства, заместник-министър Георгиев подчерта, че един от приоритетите на българското правителство е модернизацията на въоръжените сили, която дълги години е била отлагана. „По този проект целта на ръководството на министерството е да постигнем максимални способности за сметка на оптимална цена. В същото време се стремим да бъдем възможно най-прозрачни при провеждането на процедурата“, посочи още заместник-министър Георгиев.

Междуведомствената работна група включва представители от ВВС, от дирекции от министерствата на отбраната, на транспорта, на иновациите и растежа и на икономиката и индустрията. Комисията е изпратила писма до 8 компании, три от тях не са предоставили предложения. Отварянето на офертите се извърши по реда на постъпването им, а именно: „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Леонардо“ (Италия), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция).

„Това е основен проект за ВВС, след проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Работата по него започна преди 4 години. Изключително щастливи сме, че днес имаме възможност да отворим офертите на компаниите – производители“, заяви пред журналисти председателят на междуведомствената работна група полковник Димитър Георгиев, началник на Щаба на ВВС. По думите му - следващата стъпка е да бъде изготвен всеобхватен анализ на предложенията по специална методология. „Основните критерии за оценката са: цена за придобиване и цена за поддръжка, оперативни способности, индустриално сътрудничество, гаранционна поддръжка на радарите“, посочи полковник Георгиев.

Обхватът на проекта включва придобиване на 7 нови трикоординатни радари, обучение на личен състав, гаранционна поддръжка не по-малко от 24 месеца и последваща интегрирана логистична поддръжка за 5 години. Съгласно получените отговори на изпратените през 2019 г. запитвания за информация, цената за реализация на проекта възлиза приблизително на 400 милиона лева.

След изготвяне на класирането, ще се проведат преговори с избрания участник за сключване на договор. Периодът за доставка на радарите е в рамките на 2 години от сключването на договора.