Командирът на Специалните сили удостои с почетни грамоти граждани на Украйна

25.08.2023 г.  Командирът на Специалните сили удостои с почетни грамоти граждани на Украйна

 Otbrana.com

Командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев посети граничната зона при Малко Търново, където военнослужещите от Специалните сили на Българската армия изпълняват задачи по предотвратяване на нелегалното навлизане на мигранти на територията на Република България, съобщават от формированието.

„На базата на своите специални умения и техники, част от основните мисии на Силите за специални операции на Българската армия, нашите военнослужещи изпълняват специфични задачи, свързани с предотвратяване нелегалното навлизане на мигранти на територията на страната. Ако се постигне единство и взаимодействие на всички институции и всички, ангажирани с охраната на държавната ни границата работят под единен замисъл и план, ще успеем да се доближим до резултатите, постигнати преди години по отношение на спирането на нелегалната миграция по българо-турската граница“, сподели генерал-майор Матеев.

В рамките на своето посещение, командирът на СКСО имаше възможност лично да се убеди в изключителния професионализъм на военнослужещите от Специалните сили при изпълнението на множество задачи, свързани с осъществяването на задълбочен анализ, бърза и детайлна планировка, разузнаване и специфични действия на местността по неутрализиране и предотвратяване незаконното навлизане на десетки мигранти на територията на Република България. Генерал-майор Матеев се запозна и с организирането на охраната и отбраната на парковата територия, дежурните сили и средства, дейността на тактическия оперативен център и местата за настаняване на личния състав.

В навечерието на националния им празник, той връчи почетни грамоти на четири украинки, които от една година работят в България, чиито близки продължават да живеят в Украйна, включително в окупираните от Русия територии.

 „Работейки тук, те помагат на себе си, на част от своите семейства и роднини, които са там, помагат и на нашата държава, защото полагат обществено полезен труд. Виждам тяхното изключително топло отношение към нашите военнослужещи, отлично взаимодействие и човещина. По повод Деня на независимостта на Украйна, това е най-малкото, което можем да направим за тях“, каза генерал-майор Матеев.

Човек е богат не с това, което е взел, а с онова, което е дал! Тези думи най-точно описват човечността, подкрепата и съпричастността на украинските жени към българските военнослужещи, както и вниманието и топлото отношение на нашите бойци към тях.