В Граф Игнатиево започва подготовка на нашите ВВС и на Националната гвардия на Тенеси

28.08.2023 г. В Граф Игнатиево започва подготовка на нашите ВВС и на Националната гвардия на Тенеси

 Otbrana.com

Интензивна седмица на обучение и тренировка ще преминат български и американски военнослужещи в авиобаза Граф Игнатиево, където ще се проведат паралелно две съвместни подготовки „Falcon Defender 2023” и Falcon Responder 2023” с участието на инструктори и военнослужещи от Въздушната Национална гвардия на щата Тенеси, САЩ, съобщават от ВВС.

Целта на учението Falcon Responder 2023” е съвместна подготовка и усъвършенстване на знанията и уменията на личен състав от ВВС по аварийно-спасително осигуряване и пожарна защита на авиационна база, където в рамките на пет дни обучаеми от двете страни ще повишат теоретичната и практическата си подготовка на тренировъчен терен.

„Falcon Defender 2023” е трета по ред тренировка с партньорски екипи от Военновъздушните сили на Националната гвардия на щата Тенеси, в която акцентът е в повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на личния състав при охрана и отбрана на авиобаза.

И двете учения доказаха в предходните години своята сериозна практическа полза от съвместното взаимодействие на българските и американски военнослужещи при изпълнение на функционалните им задължения, свързани с ключовите сектори на сигурност и охрана, пожарна безопасност и аварийно-спасителни дейности на авиобаза.

С модернизацията и изграждането на новата летищна инфраструктура на авиобаза Граф Игнатиево, където предстои да бъдат приети на въоръжение новите многоцелеви самолети F-16 блок 70, се повишават и изискванията към тези организационни и функционални звена, което се постига с обучение и практическа натренираност на военнослужещите в международна среда.