Капитан - лейтенант Хуан Николау от ВМС на Аржентина е награден за участие в българската експедиция

29.08.2023 г. Капитан - лейтенант Хуан Николау от ВМС на Аржентина е награден за участие в българската експедиция

 Той плава с научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, като опитен навигатор в полярни води.

Спирдон Спирдонов

Посланикът ни в Буенос Айрес Стоян Михайлов е връчил  на капитан - лейтенант Хуан Николау от ВМС на Аржентина почетно отличие „За вярна служба под знамената“. Наградата е за принос при осигуряване мисията на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, се посочва в заповедта на бившия министър на отбраната Димитър Стоянов. Събитието се е състояло във военноморската база на аржентинския пристанищен град Комодоро Ривадавия, научихме от капитана на кораба.

Капитан- лейтенант Николау плава с НИК 421 от Аржентина до Антарктика и обратно до Аржентина в качестото си на опитен навигатор в полярни води. Той приключи своето участие в българската мисия на 16 март т.г., слизайки във военноморската база в Мар дел Плата. Тогава командирлът на кораба капитан II ранг  Николай Данаилов му благодари за безценната помощ и съвети при навигирането през пролива Дрейк, из Южношетландските острови, при преминаването през опасни участъци като Меха на Нептун – тесния подход към вътрешния залив на остров Дисепшън, както и за добрите приятелски отношения, изградени през последния месец и половина.  При раздялата пред кореспондента на БТА на кораба капитан - лейтенант Николау сподели впечатленията си от сътрудничеството с българските военнослужещи. „От професионална гледна точка плаването с кораба беше много добро преживяване. Работата ми с българските военни моряци беше много интересна, обменихме опит, научих доста за начина им на работа, как изпълняват корабните си задължения. Бяха много добре подготвени, изпълнявайки професионалните си задължения. От лична гледна точка беше изключително преживяване – мога да кажа, че беше страхотно, запознах се с чудесни хора. Опознах различна култура с различни традиции“.