Военнослужещи от 24-та авиобаза в Крумово са всеки ден на фронта във войната с пожарите

29.08.2023 г. Военнослужещи от 24-та авиобаза в Крумово са всеки ден на фронта във войната с пожарите

 Otbrana.com

Два хеликоптера Кугар и Ми-17 с екипажи от 24-та авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили се включиха днес в гасенето на големия пожар в Родопите в района на Община Чепеларе, Област Смолян, съобщава Пресцентърът на МО. Машините излитат малко след 9 ч. като чрез тях се извършва гасене от въздуха. Водоснабдяването става от микроязовири край Асеновград и от река Белишка над град Лъки.

В последните десет дни военнослужещите от 24-а авиобаза са направо на фронта във войната с пожарите в страната.

Вчера един Кугар с екипаж се включи в гасенето на горски пожар между селата Хвойна и Забърдо, Община Чепеларе, Област Смолян. Хеликоптерът излита от авиобазата в 15.32 ч и извършва гасене на огъня от въздуха. На 25 август Ми-17 с екипаж изпълнява още една задача. След като сутринта участва в гасенето на пожар в Област Хасково, следобед техниката и военнослужещите се включват в гасенето на пожар в труднодостъпен горски район в землището на село Бачково, Община Асеновград, Област Пловдив. Военнослужещи и хеликоптер се включват в гасенето на пожара, възникнал в землището на Мъглиж на 21 август. Машината излита в 16.50 ч. и оказва помощ в гасенето на огъня от въздуха.

Ден по-рано Кугар с екипаж и военнослужещи от военно формирование 48 940 – Бургас от състава на Командването за логистична поддръжка участват в гасенето на пожара край село Кубадин, област Бургас. Те помагат навоеннослужещи и техниката, които по-рано се включиха в борбата с огъня.

На 18 август Ми-17 с екипаж оказва съдействие в погасяването на горски пожар, възникнал в землището на село Бабек, Община Брезово, Област Пловдив. Машината излита в 17.10 часа и се включва в помощ на огнеборците за потушаването на пожара чрез обливане на засегнатия район с вода, посредством системите за пожарогасене „bambi bucket”.

При всички тези случаи техниката и военнослужещите от ВВС се включват по гасенето на пожарите по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.