Втора седмица Военновъздушните сили гасят пожари

30.08.2023 г. Втора седмица Военновъздушните сили гасят пожари

 Otbrana.com

Вече втора седмица Военновъздушните сили на България изпълняват задачи по гасене на пожари в страната, като и днес рано сутринта, вертолети от авиобазата край село Крумово  за пореден път излетяха за да се включат в битката с големия горски пожар в община Чепеларе, област Смолян, съобщават от ВВС.

От 18 август 2023 до днешна дата, 30 август 2023, ВВС активно участваха в потушаването на 6 пожара в страната, като борбата със седмия продължава и в момента. Екипажите прекараха общо над 50 часа във въздуха, като някои от летците са достигали до 10 часа във въздуха за летателен ден. Над огнените стихии са стоварени над 500 тона вода при изключително трудни и опасни условия – силно пресечен релеф, високи температури, задимяване, пулсиращ вятър и силна турболенция. Въпреки тежките условия и широкия фронт на пожарите, екипажите на нашите вертолети се справиха успешно със задачите, благодарение на отличната си подготовка, високия си професионализъм, стоицизъм и отдаденост.

В резултат на тяхната непрестанна работа пожарите в страната в голяма степен са овладени и потушени. Военновъздушните сили на България винаги са в готовност да защитят, да помогнат, да спасят. Така е било и така ще бъде!