Депутатите започват работа. Какво да очакваме в областта на отбраната?

31.08.2023 г. Депутатите започват работа. Какво да очакваме в областта на отбраната?

 Спирдон Спирдонов

Най-малко две основни задачи в областта на отбраната има през новата си сесия, която започва утре, 49-ото Народно събрание. Правителството вече внесе в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили. Предстои да видим какво 51-вата поправка от 2009 г. насам ще донесе на отбраната и хората в нея. Става дума за промени в 16 члена на закона, които не са в една и съща сфера. По тази причина законопроектът е разпределен на четири постоянни парламентарни комисии – по отбраната, която е водеща, по образование и наука, здравеопазване, труда, социалната и демографската политика. Това показва, че в доста направления законът изостава от практиката, което оправдава промените. Друг е въпросът, че при наличието на редовно избран кабинет и действащо Народно събрание, може да се разработи и приеме нов закон, който да влезе в сила от 1 януари следващата година.  Ще посоча само един аргумент, макар че могат да се изброят и други. Причините за сериозния дефицит от военнослужещи, включително и резервисти, трябва да се търсят и в законовата уредба. Дали този закон дава най-добрия статут на военнослужещия у нас, за да бъде привлекателна военната професия? Въпрос, по който би могло да се разсъждава.

Другата основна задача на депутатите през новата сесия е приемането на държавния бюджет за 2024 г. Ще направят ли така сметките, че да се сбъднат очакваните 2 процента от БВП за отбрана. А защо не и повече? Тук в разчетите има поне два момента. Първият е свързан с очакваната Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Тази, която внесе служебното правителство в началото на май, според изискванията на 48-ото Народно събрание, бе изтеглена през втората половина на юни. Засега тази тема със съответните проекти за модернизация е залегнала в  обявената Програмата за управление на Република България (Управленската програма) за периода  юни 2023 г. – декември 2024 г., която е резултат от постигнато съгласие между коалиция  „Продължаваме промяната – Демократична България“ и коалиция „ГЕРБ-СДС“. Второто очакване от разчетите за бюджета през следващата година е свързан с последващо увеличение на възнагражданията на военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили. Такива намерения бяха подсказвани от управляващите при приемането на бюджета за тази година. Остава да видим как ще бъдат реализирани.

Разбира се, промяната на средата за сигурност притиска всички и няма съмнения, че предстои да се решават, включително и законодателно, редица нововъзникнали въпроси.