Голям празник в Стара Загора, 2 –ра Тунджанска механизирана бригада стана на 25 години

01.09.2023 г. Голям празник в Стара Загора, 2 –ра Тунджанска механизирана бригада стана на 25 години

 Otbrana.com

Днес военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада празнуваха своята  25-та годишнина. Празникът започна с ритуал по тържествен водосвет пред православния храм „св. влкм Георги Победоносец“ в района на бригадата, в който участваха военнослужещи и цивилни служители от командването и щаба на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, съобщават от формированието.

Малко по-късно бригаден генерал Станимир Христов прие строя на представителните блокове на формированията от бригадата и ги поздрави по случай празника. В словото си командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Христов изрази своята благодарност към военнослужещите и цивилните служители за положения неуморен воински труд, за професионално изпълнените задачи, които с цената на много лишения и усилия изпълняват.

В тържествена обстановка беше прочетена заповед на командира на 2-ра механизирана бригада за награждаване на военнослужещи и бригаден генерал Станимир Христов отличи изявилите се през годината военнослужещи.

Празникът продължи с тържествено строяване на представителните блокове на формированията от състава на бригада на площада пред община Стара Загора, на което беше посрещнато бойното знаме на бригадата. Командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов прие строя на бригадата и поздрави военнослужещите по случай 25-тата годишнина от създаването й.

Последва слово на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. В словото си той благодари на военнослужещите и цивилните служители за доблестната служба, компетентността, волята, дисциплината и всеотдайността, които обединени в едно правят силата на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и пожела на целия личен състав на бригадата здраве и успех.

Командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Христов, на свой ред в словото си още веднъж благодари на офицерите, сержантите, войниците и цивилните служите от бригадата за неуморните усилия, които полагат в изпълнение на поставените пред бригадата задачи и предизвикателства.

Празненството продължи с празнично водоосвещение за здраве, благоденствие и успех на военнослужещите, извършено от отец Иван Генов от Старозагорската епархия.

Съветникът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност генерал – лейтенант Любчо Тодоров обяви поздравителен адрес от името на Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили към личния състав на бригадата. Бяха прочетени заповеди на Министъра на отбраната, Началника на отбраната и Командира на Сухопътните войски, относно награждаване на военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада по случай празника на бригадата.

Празникът продължи с прочитане на заповеди за повишаване в следващо военно звание на офицери от бригадата, а командирът  на бригадата връчи пагоните на повишените военнослужещи. Тържественото строяване завърши с преминаване в тържествен марш, където под съпровода на военния духов оркестър на  2-ра Тунджанска механизирана бригада, представителните блокове от бригадата дефилираха пред трибуната с официалните лица. Празникът продължи с празничен концерт изнесен от представителния ансамбъл на Българската армия.

Празненствата по случай 25-тата годишнина от създаването на бригадата продължиха и в късните часове на деня. Специално за военнослужещите от бригадата и за жителите и гостите на град Стара Загора от 19:00 часа на площада пред община Стара Загора беше изнесен концерт на Михаела Филева и Цветомир Цанков, съвместно с военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Площадът беше изпълнен от невероятните изпълнения на изпълнителите и музикантите. В края на концерта, командирът на бригадата благодари на изпълнителите за оказаната чест и създадената атмосфера и им пожела до нови срещи. С това празненствата по случай  25-тата годишнина от създаването на бригадата приключиха.