Поредно родолюбиво начинание в Морско училище

09.09.2023 г. Поредно родолюбиво начинание в Морско училище

 Сградата на Батальона за подготовка на курсанти получи името „Капитан I ранг Георги Купов“

Otbrana.com

Откриване и присвояване на име на сградата на Батальона за подготовка на курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се състоя в деня на полагане на военна клетва на бъдещите офицери от Випуск 2028 и Випуск 2029. Реновираният корпус на Батальона получи името на легендарния командир от Балканската война – капитан I ранг Георги Купов, съобщават от учебното заведение.

Георги Петров Купов е български офицер, капитан I ранг, началник на Щаба на Флота, преподавател във Военноморското училище и общественик. Командир е на торпедния миноносец „Дръзки“, спечелил първата голяма победа на съвременния български Военноморски флот с поражението, нанесено на турския крайцер „Хамидие“ през 1912 г.

„Поставяме началото на традиция да именуваме сградите в Морско училище“, посочи началникът на флотската Алма матер – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и допълни, че името на сградата е избрано единодушно от личния състав. След прерязване на лентата, гостите на церемонията разгледаха обновения корпус на Батальона.