Речнофлотци

11.09.2023 г. Речнофлотци

 Най-славните, но и най-трагични моменти в историята на българския военен флот на река Дунав в периода 1914 – 1921 г. събрани в нова книга

Otbrana.com

Наскоро издателство „Еър груп 2000“ ЕООД зарадва почитателите на морско-историческата литература с Книга 1 от Том II на поредицата „Българските кораби“, озаглавена „Дунавската част в Първата световна война. Колубарският капан“.

Тя излезе от печат символично на 31 юли т.г. или датата, която е приета за Ден първи на Дунавската флотилия и Морска част на Княжество България (по стар стил).

В две книги, 30 глави, 52 приложения, 15 таблици и 150 научно-обосновани извода Том II от поредицата „Българските кораби“ разказва на читателите за най-славните, но и най-трагични моменти от историята на българския военен и граждански флот на река Дунав в периода 1914 – 1921 г.

Изданието е богато илюстрирано и съдържа над 350 архивни фотографии, документи, географски карти, схеми, чертежи, таблици, пощенски картички и др. Над 50 % от илюстративния материал представлява възстановки и реконструкции на авторите (карти, схеми, чертежи, писма).

Други 35 % представляват авторски фотографии, направени при посещения в различни дунавски дръжави и по-конкретно в Австрия, Германия, Сърбия и Унгария. Накратко за книгата:

Колубарският капан

е другото име на Голямата война за многострадалното ни Отечество. В историята серията от сражения, водени на фронт от над 200 км между армиите на Австро-Унгария и Сърбия в периода ноември-декември 1914 г. остава под събирателното име Колубарска (или Сувоборска) битка.

Тя завършва с решителната победа на сръбската армия и то в момент, когато политиците в Берлин, Виена и София очакват точно обратното - капитулацията на Кралство Сърбия.

В същото време България се опитва да придобие три парахода и четири шлепа и да превози с тях военни материали от Будапеща до Русе по река Дунав.

Получава се така, че българските оръжейни транспорти се спускат на юг по река Дунав срещу отстъпващата австро-унгарска армия и настъпващите победоносно сръбски войски.

Превозите на военни материали със закупените/наетите от България параходи се затрудняват не само от неочакваните сръбски успехи срещу Австро-Унгария, но и от възможността същите да бъдат застрашени в посока от сръбското дунавско крайбрежие чрез артилерийски огън, взривове, разрушаване на мостове и съоръжения с цел възпрепятстване на корабоплаването.

Да застанеш срещу руския император

Победите над австро-унгарската армия и възвръщането на Белград в края на ноември и началото на декември 1914 г. дават високо самочувствие на сърбите.

За броени часове българските оръжейни транспорти по река Дунав попадат във фокуса на общественото внимание и световната дипломация. България е замесена във взривоопасна международна ситуация, която произтича от противопоставяне на високо дипломатическо и политическо ниво.

Срещу българския министър председател д-р Васил Радославов застават руският император Николай II, сръбският министър-председател Никола Пашич и правителствата на Великобритания и Франция...

Гибелният гняв на Великобритания и Франция

Започва нашето интригуващо и предизвикателно пътешествие в света на героите и корабите от Дунавската част през Първата световна война!

Още в началото на повествованието ще се сблъскаме с „оня гибелен гняв“ на Великобритания и Франция, умело подклаждан от Сърбия и Русия, които блокират всички опити на България да придобие параходи, шлепове и военни материали по река Дунав през 1914 г.

Един родолюбив порив

Ще усетим родолюбивия порив на незаслужено забравения ученик-машинист Яни Костов и неговата доброволческа команда, които участват в пленяването на парахода „Тереза“ в Бекет, ще се впуснем в приключения със Сократ Панайотов и неговия параход „Борисъ“ и ще представим флота на Захарната фабрика в Русе.

За устрема на бай кольо от село Цибър до горния Дунав

Ще се срещнем със забележителния предприемач и щедър дарител Никола Алтимирски, несправедливо набеден за народен грабител и мародер и ще го последваме от театралната трупа в Плевен през устрема на неговото параходство от село Цибър до Горния Дунав, ще проследим историята на малкото реморкьорче „Ида“ и премеждията на неговия собственик Йосиф Пинкас в голямата политическа игра.

Подлостта на румънците. Призрачният кораб "Цар Фердинанд"

По-нататък ще видим как румънците подло задържат част от българските кораби, изпратени за зимовка на остров Мокан, ще разкажем за речните труженици или ролята на понтонния парк във войната и ще влезем в ролята на дунавски следотърсачи в опит да разрешим загадките с призрачния параход и шлеп „Царь Фердинандъ“, както и неизвестните чамове и гемии.

Разграбването на параходното дружество "Дунав"

Ще се докоснем до трагични моменти като взривяването на шлеповете „Анверсъ I“ и „Вардаръ“ и ще станем свидетели на несправедливото разграбване на Царското българско параходно дружество „Дунав“.

Ще изпием горчивата чаша до дъно, за да разберем, че Голямата война сама по себе си се превръща в един трагичен Колубарски капан за България.

Увлечено във вихъра на събитията и замаяно от първоначалните военни успехи на Германия българското правителство начело с д-р Радославов отказва да научи своя урок от декември 1914 г., когато страната ни не получава нито кораби, нито военни материали по река Дунав.

Финалът е тъжен, но правдив и истински:

до края на Първата световна война България не намира адекватен политически инструмент да се противопостави на четворната комбинация - пазителките на световния ред Великобритания и Франция, насъскани от Сърбия и някогашната Освободителка Русия. Една гибелна комбинация, реализирана успешно в ущърб на родината ни още през 1914 г., десет месеца преди да влезем официално във войната.

Но в мрака проблясва и светлина. В края на нашия разказ отбелязваме приноса на българските военни моряци, които изпълниха достойно своя дълг през Голямата война!

(Информацията е от Издателство „Еър груп 2000“)

(Том II: Дунавската част в Първата световна война. Колубарският капан

На корицата: Параходът „Оряхово“ и танк за петрол Credipetro №1 (снимка: Исторически музей – Оряхово)

344 стр., съдържа исторически документи, писма, публикации от вестници, портрети, схеми и фотографии на кораби, таблици и библиография

Д-р Калоян Панчелиев, Преслав Панчелиев, автори, 2023

Издателство „Еър груп 2000“ ЕООД, София, 2023

ISBN 978-954-752-225-1

Българска, първо издание

Редактор Живка Борисова

Предпечатна подготовка Митко Ганев

Издателство „Еър Груп 2000“ ЕООД, София

Управител Росен Панчелиев)