Дядо Коледа и Снежанка – големи и важни фенове на българските ВВС

01.01.1970 г. Дядо Коледа и Снежанка – големи и важни фенове на българските ВВС

 Спирдон Спирдонов

Тези дни стана ясно, че българските Военновъздушни сили (ВВС) имат много важни фенове. Дядо Коледа и Снежанка предпочетоха да използват почти всички въздухоплавателни средства на военната ни авиация, за да стигнат до децата на България и да донесат подаръците си.

По традиция радост за малките в авиобаза „Граф Игнатиево” донесе изтребителят „МиГ-29”, на който по всичко личи ще разчитаме и в следващите години за изпълнение на задачите по Air Policing в рамките на колективната система за ПВО на НАТО. Есента на отиващата си година подсказа, че не се знае с колко се отлага идването на добрия дядо с нов тип основен боен самолет за армията ни, както предвижда „Инвестиционен план – 2020”.

Във ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, над 50 деца и техните родители проследиха със затаен дъх приземяването на учебно-бойния самолет Л-39. На борда на Л-ката бяха Дядо Коледа и Снежанка. Според по-добре запознати с тайните на авиобазата това били капитан Райчо Йонков и редник Теодора Гайдарова. Всички обаче си пожелали по-скорошно възстановяване на тези самолети, от които са излетели пилотите ни за бойните авиобази.

От Пловдив дойде новината, че Дядо Коледа и Снежанка имали пилот генерал. Лично командирът на авиобаза „Крумово” бригаден генерал Златко Златев пилотирал вертолет „Кугар” със скъпите гости. Ако за небето над Тракия френските машини вече не правят впечатление, то за морската ни столица съвсем не е така. Направо си беше суперновина, че във вертолетната авиобаза на ВМС „Чайка” дядото с чудния чувал и неговата помощничка дойдоха с „Пантер”. Същият вертолет, за който до есента на тази година само се говореше. Днес флотът ни има три. Това беше и първият полет на Дядо Коледа с този вертолет. А и първата реална мисия на българския „Пантер”. Дано Дядото го е харесал за разлика от тези, които веднага го сложиха на мушката на критиката си. За всеки случай той ползва и водния транспорт. До Военноморска база „Варна”  доплава с лодка. Може би това беше последното му гостуване във Варненското съединение? През 2012 г. ще трябва да актуализира маршрута си, следвайки изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените ни сили.

Лошото време не успя да спре Дядо Коледа и Снежанка да донесат подаръци на децата в авиобаза Безмер. Добрият старец пристигна навреме с истински боен самолет Су-25 с чувал пълен с подаръци за послушните малчугани. Освен това децата получиха и много лакомства, осигурени от състава на базата. Вече 60 години базата изпълнява задачи в интерес на бойната ни авиация. Чакаме с интерес 61-та през следващия октомври и  с пожелания приземяването на Дядо Коледа в края на 2012 г. да бъде отново със Су-25.

В София Дядо Коледа и Снежанка дойдодоха със самолет PC-12 “Пилатус”. Столичани имаха този шанс благодарение на командването, пилотите и техниците от транспортната авиобаза „Враждебна”. В навечерието на тазгодишните празници в авиобазата завърши подготовката на летателни екипажи на самолет PC-12, проведена от инстуктор от фирма „PILATUS AIRCRAFT”. Екипажите отработиха нормални и аварийни процедури, в зони с обледенение и установяване на двигателя във въздуха, полети на тавана на самолета и на малки височини. Подготвени за изпълнение на летателни задачи във всякакви метеорологични условия със самолет PC-12 са и капитан Иван Иванов – инструктор, и капитан Цветан Калайджиев – командир на екипаж. 

Фенове, и то много важни, на българските ВВС се оказаха любимците на всички българи и на цял свят Дядо Коледа и Снежанка. Дано освен подаръци са донесли и късмет на Военновъздушните ни сили през 2012 г.!