Крумовци отново в спасителна акция

13.09.2023 г. Крумовци отново в спасителна акция

 Този път благодаряние на техния професионализъм парапланеристи останаха живи.

Otbrana.com

В ранния следобед вчера, от МВР постъпи информация и молба за помощ при спасяването на тежко пострадал парапланерист от южния склон на Стара планина, високо над град Сопот. По указания на началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, вертолет „Cougar“ от авиобазата край Крумово спешно излетя със задача да открие, евакуира и транспортира пострадалия до УМБАЛ „Свети Георги” – гр. Пловдив, съобщават от Военновъздушните сили.

Изпълнението на задачи по търсене и спасяване високо в планината са изключително трудни, рисковани и изискват не само професионални, но и личностни, и морални качества от участващите пилоти и спасители. Този полет не беше изключение - голяма надморска височина, силни пориви на вятъра, непрестанна турбуленция, с мощни низходящи потоци, пресечен релеф… и непрекъсната надпревара с времето, защото всяка минута е безценна в битката между живота и смъртта. Всичко това постави на върхово изпитание професионализма и психиката на екипажа и техническите възможности на вертолета.

Задачата беше изпълнена успешно и за минимално възможно време, но почти веднага след кацането на вертолета в базата, отново постъпи сигнал за тежко пострадал, отново парапланерист и отново в същия район.

Минути по-късно, вторият екипаж вече беше във въздуха, в надпревара с времето, за да се пребори с трудностите и да даде шанс на пострадалия човек, да се спаси и да живее.

И двамата пострадали бяха своевременно и успешно транспортирани до УМБАЛ „Свети Георги” – гр. Пловдив. Тъй като болницата не разполага с оборудвана площадка за кацане, се наложи кацане в района на паркинга на болницата.

Благодарение на отличната организация и съгласуване на действията между институциите бяха осигурени линейка и медицински екипи. Междувременно, служители на Министерство на вътрешните работи отцепиха импровизираната площадка за кацане и последващо излитане на вертолета, с което бе гарантиран безопасността на гражданите.

Благодарение и на добрата координация между летците, спасителите от „Планинска спасителна служба“ и своевременните и бързи действия на МО  и МВР, медицинските екипи УМБАЛ „Свети Георги” имат шанс да окажат навременна и адекватна помощ.

Сега, когато екипажите и машините ни са земята, след успешно изпълнените задачи, идват миговете на истинско удовлетворение, се посочва още в съобщението. Уникалното удовлетворение, което можеш да получиш само когато годините усилен труд, обучение и тренировки се компресират в секундите борба,  борбата с тежките условия, с машината, със себе си… и видиш живота, за който си помогнал да бъде спасен.

Един следобед изпълнен с напрежение и драматизъм, завърши благополучно с надежда и оптимизъм за следващия ден, ден за полети!