На 21 септември ще отбележим Международния ден на мира

15.09.2023 г. На 21 септември ще отбележим Международния ден на мира

 Елате на 21 септември от 11 ч. пред Паметника на Незнайния воин в столицата и на определените места в страната, за да подкрепим призива на ООН за мир, е призивът на Инициативния комитет.

Спирдон Спирдонов

Всяка година на 21 септември светът чества Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на идеалите за мир. В България проявата се организира и провежда традиционно от Инициативен комитет със съпредседатели посланик Васил Сотиров, председател на Дружеството за ООН в България и доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България. В София отбелязването на Международния ден на мира ще бъде на 21 септември от 11 ч. пред Паметника на Незнайния воин.

Темата, определена от ООН за тазгодишното честване е „Действие за мир: Нашата амбиция за глобалните цели“. Тя е избрана във връзка с провеждането на Срещата на върха за целите за устойчиво развитие, която отбелязва междинния етап в изпълнение на Дневен ред – 2030. Подчертава се значението на 17-те Цели в борбата за постигането на мир и справедливост в света. Международният ден на мира през 2023 г. призовава за поемане на индивидуална и колективна отговорност  за насърчаване на мира.

Инициативният комитет у нас е подкрепен от Столична община. По традиция в отбелязването на Международния ден на мира се включват представители на президентската институция, законодателната и изпълнителната власт, членове на военно-патриотични и други обществени организации, ученици, студенти и много други. Честването е в столицата и другите селища в страната.

Елате на 21 септември от 11 ч. пред Паметника на Незнайния воин в столицата и на определените места в страната, за да подкрепим призива на ООН за мир, е призивът на Инициативния комитет.