В Брезник местната власт и СОСЗР работят ръка за ръка

16.01.2024 г. В Брезник местната власт и СОСЗР работят ръка за ръка

 Спирдон Спирдонов

Това бе потвърдено при посещението на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Заедно с него бяха председателят на Областната организация старши лейтенант от запаса Любомир Лазаров и председателят на Общинската организация в Перник полковник от запаса Валентин Николов, който е председател и на Съюза на военноинвалидните кооперации в България. За съвместната работа бе разговорът при кмета Васил Узунов. В него се включи и председателят на Общинската организация на Съюза в Брезник полковник от запаса Петър Петров.

Докато аз съм кмет, каза г-н Узунов, ще имаме структура на СОСЗР и тя ще разполага с клуб. Това не са само заявления, а изпълнени намерения. Брезнишките запасни има къде да се събират. Предоставеното от Общината помещение е в сградата на Общинския исторически музей, която до преди десетина години бе Военен клуб (ДНА). Впрочем, воинският дух не си е отишъл.  Съхраняват го директорът на културната институция Емилия Велинова и нейният екип, разбира се, с голямата подкрепа на местната власт и обществеността, която помни времената, когато в града е имало войска. Достатъчно е да разгледате постоянната експозиция „Брезник и Пети конен полк във войните за национално обединение на България“, за да се убедите в това.

Ген. Стойков и придружаващите го офицери разговаряха и с директора на Регионалния исторически музей в Перник Милан Миланов и неговия екип. В обмяната на мнения участва и главният секретар на Съюза на военноинвалидните кооперации в България Даниела Тронкова. Оказа се, че има голямо поле за съвместна дейност по съхранение на миналото ни, особено на военната история. В Перник, например, няма паметник на загиналите във войните за освобождение и обединение. Тази и други теми ще бъдат част от бъдещото двустранно сътрудничество.