Военната академия отбеляза 130 години от рождението на цар Борис III

30.01.2024 г. Военната академия отбеляза 130 години от рождението на цар Борис III

 И връчи дипломите на студенните випускници.

Спирдон Спирдонов

Военната академия отбеляза 130 години от рождението на своя възпитаник цар Борис III. Това се случи в Царските зали на учебното заведение с подобаваща церемония. Почетен гост бе Н.В. Симеон II. Той получи от началника на академията генерал-майор Тодор Дочев личния бинокъл на цар Борис III, с който е воювал по бойните полета. Тръгна си от честването с почетния плакет на академията, портрет на баща му и книгата „Възобновяване на третото българско царство“. И с благодарности към ръководството на Военната академия за съхраняването на историята, свързана не само с неговия баща, но и с армията и държавата ни. Участниците чуха, както спомени, така и следните думи на Н.В. Симеон II: „Рушенето на паметници не е добър признак. Ако всеки режим и всяка политическа система тръгва да руши предишната, нямаше да ги има нито Триумфалната арка, нито пирамидите, и с това трябва да се съобразяваме всички. Цар Борис го доказа и това ми остана в съвестта – България е над всичко и преди всичко“. И призова да не повтаряме стари грешки, както е казвал и баща му. Трябва да се учим от историята, бе категоричен той.

За богатия житейски път на цар Борис III и неговата роля като държавник говори генерал-майор Дочев. „На 30 януари отбелязваме 130 години от рождението на Негово Величество Борис Трети. На тази дата по нов стил, през 1894 г., проехтяват 101 топовни салюта, отбелязващи раждането на българския престолонаследник - първородната рожба на княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза”, каза генералът. И посочи, че няма дял от знанието, от който да не се е интересувал цар Борис III. Най-ценните дипломи за него са „Доктор хонорис кауза“ на СУ „Климент Охридски“и за завършена Военна академия, както и членството му в БАН. Научните му постижения в природните науки са оценени извън границите на България, подчерта генералът.

Военната академия представи своето книжно богатство, свързано с живота и дейността на цар Борис III, от 82 книги. Най-голямата гордост е албумът за венчавката с царица Йоана през 1930 г. Той е бил строго съхраняван през годините, за да не пострада, включително и по политически причини.  Днес, обаче има своя инвентар в библиотеката на академията, каза генерал-майор Дочев.

Полковник от запаса доц. д-р Станчо Станчев говори за архитектурното богатство на Военната академия. Димитричка Колева представи друго богатство – това на Военноисторическата библиотеката, като показа и читателския картон на  Н.В. Симеон II. За спасяването на българските евреи и приноса на цар Борис III говори академик Валентин Стамов. В ритуала със своя експозиция гостува и НЧ “Цар Борис III – 1928” в София с председател Галина Савова.

Преди това на тържествена церемония бяхавръчени дипломите на докторантите и студентите от втора смяна на двадесет и първия випуск - “Васил Левски‘‘.“Обучението в Академията се извършва в редовна, задочна и дистанционна форма. За пореден път през 2023 г. изпълняваме на 100 процента държавния план-прием за студентите в първи курс. В Академията се обучават докторанти по десет докторски програми, студенти за придобиване на образователно-квалификационната степен магистър по 12 специалности от професионалното направление “Национална сигурност‘‘ и една специалност от професионалното направление- "Психология”, обясни генерал-майор Тодор Дочев.

“Това е едно изключително важно учебно заведение - първото, което е дало плеяда български пълководци, изнесли военните действия от войните на нашето отечество за национално обединение. Академията е дала и много държавници, които са заемали важни държавни постове, включително Негово Величество българският монарх’’, отбеляза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той, съветникът на министъра на отбранага бригаден генерал от запаса Радостин Илиев и много други гости участваха и в двете събития на днешния тържествен ден за академията.