Полк. Димитър Стоянов бе удостоен със званието „Почетен член на СОСЗР“

26.04.2024 г. Полк. Димитър Стоянов бе удостоен със званието „Почетен член на СОСЗР“

 Спирдон Спирдонов

С решение на ЦС на СОСЗР полковник от запаса Димитър Стоянов, секретар на президента по сигурост и отбрана, бе удостоен със званието „Почетен член на СОСЗР“. Почетната грамота и членската карта бяха връчени от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков в централата на военно-патриотичната организация.

Полк. Стоянов благодари за високо доверие и изрази готовност да работи активно в интерес на запасното войнство в България. На церемонията присъстваха заместник-председателите на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, полковник от запаса Чавдар Петров и полковник от запаса Младен Младенов, главният секретар полковник от запаса Павел Станев и секретарят подполковник от запаса Иван Евтимов.   

***

Димитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.

През 1986 г. завършва Математическа гимназия в гр. Хасково. В периода 1986-1991 г. продължава образованието си във Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия. През 2001 г. завършва Командно-щабната    академия на Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел”, САЩ.

Димитър Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово. Служил е като инженер в Трета изтребителна авиобаза "Граф Игнатиево". От 2009 г. е началник на щаб в авиобазата,    през 2013 г. става началник на сектор "Авиационна техника и въоръжение" в Командване на ВВС. През 2014 г. е назначен за заместник-началник на щаб в Командване на ВВС, а в периода 2015-2016г. е назначен за началник на  щаба на Военновъздушните сили.

Владее английски и руски език. Женен, с едно дете.

Назначен e за главен секретар с указ на президента №44 от 23 януари 2017 г.

Във втория мандат на президента Румен Радев е назначен за главен секретар с указ №10 от 22 януари 2022 г.

Заема поста министър на отбраната в двете служебни правителства на президента Румен Радев, встъпили в длъжност съответно от 2 август 2022 г. и от 3 февруари 2023 г.

С указ № 80 е назначен за секретар по сигурност и отбрана на президента, считано от 6 юни 2023 г.