Президентът и началникът на отбраната ще наблюдават утре стрелбите на полигон „Шабла“

11.06.2024 г. Президентът и началникът на отбраната ще наблюдават утре стрелбите на полигон „Шабла“

 Otbrana.com

Утре президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби „Шабла 2024“. Учението се състои на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“, съобщават от администрацията на държавния глава. Държавният глава ще бъде придружен от съпругата си Десислава Радева.

В 11.00 часа почетен караул ще посрещне с тържествен строй президента и върховен главнокомандващ Румен Радев. В 12.00 часа държавният глава ще наблюдава стрелбите, в които ще участват формирования от Военновъздушните сили и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили. Те ще проведат съвместни действия от процеса на подготовка, планиране и управление на наземно базирани и авиационни средства за противовъздушна отбрана. Целта е повишаване на бойната подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Иван Пейков също ще наблюдават утре демонстрациите на способности на участниците в съвместните бойни стрелби „Шабла -2024“ на Зенитния полигон на ВВС, съобщава Прусцентърът на МО. Те са част от учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“, което се провежда в България и Румъния. В деня за високопоставени гости на подготовката в Шабла ще присъства и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Гостите ще наблюдават полети над море на летателни екипажи от българските Военновъздушни сили за изпълнение на отстрели и бойни стрелби по въздушни цели, навигационно бомбопускане и стрелба по морска цел. Полетите ще бъдат изпълнени със самолети-изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25 и вертолети Ми-24. Военните формирования за противовъздушна отбрана на Българската армия ще изпълнят стрелби по въздушни и морски мишени.

На зенитния полигон на ВВС в Шабла от 10 до 14 юни 2024 г. формированията от Военновъздушните сили и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили, провеждат съвместни действия за повишаване на бойната си подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат.