Военният сатър ще играе и в асеновградския полк

08.12.2010 г. Военният сатър ще играе и в асеновградския полк

Красен Бучков

 

Остър сатър предстои да бъде размахан и за воините от асеновградския артилерийски  полк. Ще паднат главите на около 500 офицери, сержанти и войници -артилеристи, съобщиха воини от гарнизона, които са заплашени от уволнение.

С около 400 ще намалеят и танкистите от центъра за подготовка в Сливен. В спомените на офицерите ще остане огъня по директрисите със седемдесет и двойките. А специалистите ще пресмятат как с двойно по-малък състав ще се постигат по-големи способности.

Вече писахме, че се слага кръст на зенитно-ракетния дивизион в Хасково, на дивизона в Шумен, на батальона във Враца. Началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев се е опитал да успокои воините от няколко поделения, че щабът ще направи възможното на колкото се може повече офицери, сержанти и войници  да се намери работа.

Заедно със  подалите рапорти за напускане , пенсионираните по възраст и уволнените не по свое желание Сухопътните войски трябва да ударят кота 14000 през 2015 г. Така пише черно на бяло в „белите” документи. Сега сметката може да е правена от десетки специалисти, но след пет години ще се види, че е правена без кръчмар. Пък и със сигурност на коня на войските ще са други хора, които ще берат плодовете на Бялата книга.

 Жалко е, че войските , които дават днес 98 на сто от хората за мисии, са най-съкращавани и най-малко модернизирани. Не е случайно, че в гарнизоните  са прекръстили военният министър на Аню Ньойски. А как ли ще бъдат прекръстени  началниците и командващите, навярно предстои да разберем. Но едва ли ще са Ковачев, Вазов, Стойчев, Дрангов.....