Плевнелиев: Държавата е малък длъжник на армията

01.01.1970 г. Плевнелиев: Държавата е малък длъжник на армията

 Спирдон Спирдонов

Според президента и върховен главнокомандващ Въоржените сили Росен Плевнелиев българската държава е мълък длъжник на армията. Европейските държави отделят минимум по 1,5 на сто от БВП, а нашата по-малко, уточни  той. Държавният глава участва за първи път в заседание на Съвета по отбрана, на което му бе представено ръководството на МО и на Българската армия.  

Президентът смята, че финансово-икономическата криза не бива да се превръща в криза на отбраната и сигурността. Той бе категоричен, че не е поставено под угроза изпълнението на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, Националната отбранителна стратегия и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. Дори обеща да препоръча на другите ведомства подобно дългосрочно планиране.

Росен Плевнелиев обеща като президент да работи тясно с Министерството на отбраната. Що се отнася до модернизацията, посочи, че продължава работата по осигураването на ВВС с многоцелеви изтребители и на ВМС с ракети за фрегатите.

По време на заседанието на съвета президентът е благодарил на армията за успешно проведените мисии при защитата на населението от бедствия. През последната една година имаме над 100 такива мисии, уточни той. Според него се вземат мерки армията да бъде още по-ефективна при оказване помощ на населението. Същата висока оценка той даде и на участието на наши контингенти в мисии зад граница. Българската армия има много добра репутация, чух думи на благодарност от генералния секретар на НАТО при визитата си в Брюксел, заяви върховният главнокомандващ.