"Ролс-Ройс" постигна пълна оперативна мощност на главния си турбинен генератор

10.12.2010 г. "Ролс-Ройс" постигна пълна оперативна мощност на главния си турбинен генератор

otbrana.com

„Ролс-Ройс”, световната компания за задвижващи системи, постигна пълна операционна мощност на първия си главен турбинен генератор, задвижван с газовата турбина MT30, съобщиха за "Отбрана" от компанията. MT30, доставена на ВМС на САЩ за програмата DDG-1000, USS Zumwalt, достигна пълна оперативна мощност от 36 MW по време на тестове в тестова база на ВМС на САЩ във Филаделфия, Пенсилвания. Това е първата голяма газова турбина, поръчана от САЩ за употреба в генератор, който произвежда електрическа мощност за задвижване на бордовите системи на целия кораб.

Андрю Марш, президент на подразделението на „Ролс-Ройс” за корабоплаване, каза: „Zumwalt class destroyer е много модерен плавателен съд с много високи изисквания. MT30 е най-мощната газова турбина за корабоплаване в света и последното й постижение е още едно доказателство за спосоността й да отговаря и на най-големите изисквания при най-модерните съвременни кораби.”

 Турбината MT30 е разработена с цел да посрещне нарастващите нужди на военноморските сили за по-мощни газови турбини в класа 34-40 MW. MT30 достига висока мощност в компактна среда - характеристика, която е основен фактор при задвижващите системи във военноморското корабоплаване. Компанията Lockheed Martin също избра турбините MT30 за програмата Littoral Combat Ship. Корабът USS Freedom е с инсталирани две турбини MT30 като част от комбинираната конфигурация за дизелови и газови турбини, които задвижват водните двигатели на „Ролс-Ройс”. МT30 беше избрана и за самолетоносача на Кралските военноморски сили на Великобританя Queen Elizabeth, който също като Zumwalt, ще се възползва от интегрираното електрическо задвижване.