Върховният главнокомандващ смята, че се прави армия за износ

14.12.2010 г. Върховният главнокомандващ смята, че се прави армия за износ

Върховният главнокомандващ  смята, че военното министрество прави въоръжени сили за износ

Otbrana.com

 

"Имаме пълно обезличаване на военното командване и концентриране на властовия ресурс в ръцете на едно политическо лице. И твърдя, че това е тенденция на реполитизация на армията", казва президентът Първанов в интервю за български ежедневник.

Върховният главнокомандващ посочва и "един стремеж, който се прокарва, първо, чрез законите, и, второ, чрез действия за зачеркване на идеята за социална политика в армията".

Според президентя Първанов военният министъър Аню Ангелов се стреми да изгради "въоръжени сили за износ", части, които да участват единствено в мисии. "Забравил е, че по конституция въоръжените сили имат задача да гарантират отбраната на страната. Това личи и от начина, по който се структурират въоръжените сили на територията на страната, например закриването на батальона във Враца", допълва той.

Попитан да коментира  кой победи в спора за военното разузнаване, президентът отговаря  иносказателно: "Един мъдър човек казваше в такива случаи - когато двама се карат, виновен е по-умният". "Приемам това негово решение, както беше предложено, за да не блокираме службата. Но моите спорове с военния министър далече надхвърлят кадровата политика. Ние, първо, спорим по идеята за българската армия", заяви още той.