Институтът по отбрана съществува само да си раздава заплати

01.01.1970 г. Институтът по отбрана съществува само да си раздава заплати

Красен Бучков

 

Няма участие в научни проекти в сферата на сигурността, реалност са хвалебствени дитирамби   в бъдеще време

 

В рекордите на Гинес беше записано, че в Министерството на отбраната на България „Научните” институти  се създават не по Закона за висшето образование, а по Закона за администрацията. Така те провеждат нов вид удобна на министъра на отбраната научна дейност- административната!

 

Далаверата започна с това, че бяха разбити всички научни институти на Българската армия, за да може да бъде извършено, без изискваното по закон, научно съпровождане на аквизицията на военната продукция. Целта: не само да бъде разграбено нейното оръжейно  богатство на безценица, но и да бъдат закупувани за баснословни суми ненужни и екзотични въоръжения и „бойна техника” от ламтящи за комисионните партийни емисари.

Може ли Институтът по отбрана  да бъде „научен институт” след като той беше създаден със заповед на министъра на отбраната  по закона за администрацията и ”след дъж качулка” със заповед на  на Аню Ангелов /Н/   щатът му беше приведен  към изискванията на Закона за висшето образование? Че той може така, със своя заповед, да нарече "научни" всичките пенсионерски сдружения на верните си и скъпо платени с държавни пари плеяда нереализирани в службата си ветропоказатели!

Две години след създаването си Институтът по отбрана  кандидатства за акредитация, за да има правото да е и научна институция. И само със 7 хабилитирани лица, без да има извършена досега никаква научна и образователна дейност, акредитира 5 докторски програми за обучение. Това е  резил за Агенцията по акредитация,  но явно старите партийнополитически връзки ръжда не хващат!

 От създаването му та  досега този институт съществува само за да си  раздава заплати. Факт е, че  бюджетът  му е  около  3 милиона лева на година, наполовина на бюджета на военноморското училище. До този момент Институт по отбрана не е обучил никого и не е създал нищо освен хвалебствените си дитирамби за стратегическите научни попълзновения на своя патрон Аню Ангелов и на  неговия заместник в МО!

Институтът по отбрана няма участие в научни проекти в сферата на сигурността и отбраната (нито свои собствени, нито чужди), няма участие в научноразвойна дейност (нито един продукт на военнопромишления ни комплекс не е сертифициран), няма участие в образователна дейност ( как може да се обучава и образова с "фалшиви" научни работници. ( Пример е смехотворния т административно самопроизвел се учен- ст. н.ст. II ст. бригаден  генерал д-р Вълков, наречен отдавна «палачът на ракетите ). И не е само той,  институцията МО е  дала възможност на цял отбор офицери от резерва да се изживяват в този «научен» институт  като скъпоплатени пенсионери и клакьори на «маршалските” амбиции на  военния министър.

Каква част от продукцията на този самозван „научен” институт отговаря на изискванията за качество ISO-9001? Жалко само за труда на малцината останали достойни учени, които изтърпяха на свой гръб продължаващите повече от 10 години административни  безумия с научната дейност в отбраната  на псевдонаучното трио- Шаламанов- Радев- Балабанов и с нетърпение очакват своето успешно пенсиониране.

Защо ли никой досега не е поставил на този институт задачата да изследва какъв е ефектът (положителен или отрицателен) и колко ефективни и ефикасни са сключените досега сделки по модернизацията на Българската армия и освобождаването от вече морално остарялото и ненужно въоръжение и бойна техника? Но как да стане това, след  в него служат част от участниците, покрили се с  тлъсти комисионни от съмнително миришещата слава на ПИКИС? Нима може крадецът да вика дръжте крадеца?

Защо ли министър Ангелов, който дълги години също е участвал и то срещу солидни заплащания като „надпартиен и независим” експерт в тези процеси, не даде досега отговор на въпроса за 22 години реформи колко пари са дадени за модернизация на армията и обучението на личния състав по английски език и какъв е резултатът от това? Или поне да каже кои са  институтите и фирмите, реализирали тези успешни парични дейности- те са му добре познати! Отговорът е ясен – трудно се  хапе ръката, която си целувал преди това? Макар че той и това владее...

 Институтът по отбрана, ръководен от назначеното послушно и хитро  ръководство (агентурното минало към ДС е най-малкият им порок) ,беше създаден за да може кражбите с комисионни при въвеждането на ново въоръжение и освобождаването от ненужното такова, да добият лъженаучно оправдание за пред бъдещите съдебни процеси. Те няма как да се избегнат.