Почетоха паметта на летците-пилоти майор Хамбарлийски и капитан Атанасов

16.12.2010 г. Почетоха паметта на летците-пилоти майор Хамбарлийски и капитан Атанасов

Otbrana.com от сайта на авиобаза „Граф Игнатиево”

Днес се навършват 25 години от трагичната гибел на летците-пилоти първи клас майор Пенко Атанасов Хамбарлийски и капитан Димитър Стоянов Атанасов. Те загиват при изпълнение на учебно-тренировъчен полет през 1985 година. Личният състав на авиобаза Граф Игнатиево почете паметта им вчера с възпоменателна церемония и заупокойна молитва пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пилоти в базата.

На церемонията присъстваха семейството на майор Хамбарлийски и кметът на село Граф Игнатиево г-н Иван Семерджиев.
Бригаден генерал Цанко Стойков, командир на авиобаза Граф Игнатиево, припомни в своето слово професионалния път на майор Хамбарлийски и капитан Атанасов и подчерта, че те остават в паметта на всички, които ги познаваха достойни мъже, всеотдайни, последователни и отговорни офицери. "Ще ми се да не беше се осъществил онзи злополучен полет от преди 25 години, ще ми се да нямаше повод за това събитие – възпоменание, ще ми се днес един баща да можеше да погледне с топлина в очите на сина си и да изпита дълбока бащина гордост”, завърши словото си той.

Слово произнесе и г-н Иван Семерджиев, който изрази своето и на жителите на село Граф Игнатиево желание улица да носи името на майор Пенко Атанасов Хамбарлийски. Венци и цветя бяха поднесени от името на командването и личния състав на авиобаза Граф Игнатиево.