Не се отказваме от нов модел основен боен самолет

19.12.2010 г. Не се отказваме от нов модел основен боен самолет

Спирдон Спирдонов

Проектът на техническото задание за новия боен самолет е готов. Работната група начело със заместник-началника на ВВС бригаден генерал д-.р Румен Радев вече си е изпълнила задачата. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов преди няколко дни, когато направи годишна равносметка. В края на януари 2011 г. той ще бъде в Швеция. Там той ще посети корпорацията СААБ, чиято основна продуция на самолети в момента е съсредоточена върху многоцелевия Грипен. СААБ и BAe Systems формираха преди 15 години съвместно дружество, отговорно за производството и продажбите на самолета в световен мащаб. Това обаче все още не означава, че ще купим SAAB JAS 39 Gripen (Грифон), който в момента е на въоръжение във ВВС на Швеция, Унгария, Чехия, Република Южна Африка, а от съвсем скоро на Тайланд. Това няма да бъде първата страна, потенциален доставчик на многоцелеви изтребител, която министър Ангелов посещава. Той вече бе в САЩ, от където може да дойде офертата за F-16. Това са изтребителите, които най-често идват за съвместни полети в авиобаза „Граф Игнатиево”.

През втората половина на юли министър Ангелов и началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов бяха на международното изложение на авиационна техника във Фарнбъро, графство Хампшър, Великобритания. В мащабната проява участваха повече от 1 400 производители на самолети, хеликоптери и авиообрудване, сред които Пилатус, Юрофайтер, BAe Systems, Дженерал Дайнемикс, МБДА, СААБ, ЕАДС, Локхийд Мартин, Талес, Рейтиън и Финмеканика. От там бе разпространена и новината, че шведският концерн СААБ, производител на изтребителите Грипен, се е ангажирал да достави на България нови бойни самолети на цената на употребявани F-16. В един момент през тази година се коментираше възможността да закупим изтребители заедно с Румъния, но тази идея нямаше дълъг живот.  

Преди по-малко от месец в София представители на руския самолетостроителен концерн РСК „МиГ” заявиха желание да участват в бъдещия конкурс за доставка на многоцелеви боен самолет. Става дума за модерния фронтови изтребител МиГ – 29М/М2. В момента ние имаме 16 МиГ-29. Една част от тях не летят, но са предвидени средства за съответнвите инспекции през следващата година. Министър Ангелов е категоричен, че не бива да се отказваме от изпълнението на задачата по Air Policing. Чува се, че румънците отивали на такъв вариант.

В началото на март 2009 г. в авиобаза край Мюнхен се проведе церемония по случай 10 000 налетяни часове от европейския многоцелеви изтребител Юрофайтър Тайфун. На демонстрациите присъстваха и представители  българското военно ведомство. Самолетът е производство на корпорация, в която участват 4 държави - Германия, Италия, Великобритания и Испания. През 2008 г. на презентация в България консорциумът производител EADS показа своя продукт на Министерство на отбраната. По време на церемонията в Германия EADS отново потвърди, че е готов да работи в България със своя продукт Юрофайтър.

Предстои да се изпратят писма до Швеция, Германия, Франция и САЩ, за да се види доколко съответните правителства могат да отговорят на нашите нужди, в какви срокове и при какви финансови параметри. Договорът ще бъде междуправителствен, а не с фирми, е заявявал няколко пъти министър Ангелов. Конкурсът ще се обяви в началото на 2012 г. За цената все още не се говори с точни суми. Тя зависи най-вече от броя на машините. В Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили е записано до 20 самолета. Най-вероятно няма да бъдат повече от 8, прогнозира министърът. Разбира се, решението ще бъде политическо. Думата ще имат правителството и, както е по закон, Народното събрание Предвижда се 20 процента начална вноска, а останалото да бъде разпределено в периода 2013-2017/18 г. Възможно е в последствие броят да бъде увеличаван с по две.  

В Програмата на правителството за европейско развитие на България е записано следното: „Формулиране на реалистични и оперативно обосновани цели по превъоръжаването на въоръжените сили с оперативно съвместими бойни платформи и системи, техника и екипировка, в рамките на които да се предложат на правителството решения за въвеждане на нов модел основен боен самолет.” От тук личи, че в този мандат на правителството се очаква решение на въпроса за закупуване на многоцелеви изтребител. Според някои прогнози резултатът ще бъде ясен след тодина и половина. Според други цената ще бъде около 400 милиона евро, а според трети – между 1 и 2 млрд.лв. В началото на този месец СААБ получи поръчка от шведската агенция за отбранително имущество FMV за шест изтребителя „Грипен” за Кралските военновъздушни сили на Тайланд. Поръчката е на стойност около 2.2 милиарда шведски крони. т.е. около 400-500 млн. лв.

 На снимката: Бригаден генерал Румен Радев, заместник-началник на ВВС