Министърът на отбраната иска по-големи права за изпращане на военнослужещи зад граница

23.12.2010 г. Министърът на отбраната иска по-големи права за изпращане на военнослужещи зад граница

Спирдон Спирдонов

Не до 200, а до 600 военнослужещи да има право да изпраща зад граница министърът на отбраната. Става дума за дейности на територията на съюзническа държава, които нямат политико-военен характер. Това предвиждат проектопромените на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които предлага МО. Ако държавата не е съюзническа министерският мандат е да разрешава изпращането и използването на до 300 военнослужещи. С новите поправки се предвижда да отпадне ограничението тези военнослужещи и съответната техника да бъдат без оръжие.

Не се предвиждат изменения в правомощията на Народното събрание да разрешава изпращането и използването на Въоръжени сили извън територията на страната с политико-военен характер. Правителството от своя страна има право на това, когато става дума за изпълнение на съюзнически задължения, поизтичащи от международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, с който се създава съюз с политико-военен характер. Законът му дава право още да изпраща военнослужуещи без ограничение за участие в хуманитарни мисии. 

Интересно кои са тези дейности на територията на съюзническа държава, които нямат политико-военен характер или не са хуманитарна мисия,  за които ще се наложи да бъдат изпратени 600 български военнослужещи? Това е поредната публикация, която правим за предложенията на МО за промени в закона.  Хубаво е, че те са качени на сайта на министерството и могат да се прочетат от всеки. Полезно ще бъде обаче да бъдат съпроводени и с мотивите на техните автори. Замисълът е от не по-малко значение, за да бъдат разбрани правилно намеренията на министъра и на ръководеното от него ведомство.