Не герои, а богове са пилотите от ВВС

28.12.2010 г. Не герои, а богове са пилотите от ВВС

Спирдон Спирдонов

Този път правителството заслужава адмирации. По инициатива на министъра на отбраната Аню Ангелов то предложи днес на президента да награди с орден „За военна заслуга” – трета степен, майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов от центъра „Летателна подготовка” в поделение 52090 – Долна Митрополия.  

Мотивите на правителството. На 29 ноември двамата инспектори по летателна подготовка излитат със самолет РС – 9М Пилатус за разузнаване на времето от летище Долна Митрополия. В хода на полета екипажът установява падане на тягата на двигателя. Пилотите запазват самообладание, докладват за липсата на тяга и в условията на дефицит от време изпълняват завой на 180º и се насочват за аварийно кацане на обратен старт. Демонстрирайки изключителна техника на пилотиране, те успяват да приземят аварийно самолета между основната пътека за рулиране и полосата за излитане и кацане.
В резултат на точните, своевременни и координирани действия, екстремалната ситуация е овладяна без последствия за екипажа, а самолетът е спасен. Майорите Боян Григоров и Пламен Иванов проявяват изключителен професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време на авиационния инцидент, се посочва в мотивите на правителството.

Коментарът. Много отдавна Министерският съвет не е вземал подобно решение. Обикновено министърът на отбраната и началникът на отбраната са тези, които награждават военнослужещите. Изключвам държавните отличия, които се получават от генералите при пенсиониране. Точно за това смятам, че правителството заслужава адмирации за своето предложение. Дано министрите са се убедили, че във ВВС служат качествени хора, които си изпълняват съвестно задълженията! Това решение на Министерския съвет е една малка компенсация за напрежението, което той създаде сред военните пилоти с предложението си да ги ощети при пенсиониране, променяйки Кодекса за социално осигуряване. Половин година тези хора се чудеха да се уволняват или не. Много от тях не издържаха и подадоха рапорти за напускане на армията. Сега може да ги видите в частни летателни фирми. Пилотите от ВВС не са герои, те са богове в своята област с  това финансово осигуряване, което имат, с недостатъчния брой часове във въздуха. Ето още една възможност правителството да ги компенсира заради необмислената си позиция, относно промяната на пенсионния режим.

Наградата. С орден "За военна заслуга" се награждават български и чужди граждани, които имат големи заслуги за развитието и укрепването на Българската армия, за участието в мироопазващи, миротворчески и хуманитарни операции, за дългогодишна и безупречна служба и принос за опазване на националната сигурност и обществения ред в Република България. Орденът "За военна заслуга" има една категория - с мечове, и три степени - първа, втора и трета.

Първа степен - златен кръст, покрит с емайл, на лицевата страна в средата - медальон със златен лъв и надпис "За военна заслуга", на обратната страна - националният трибагреник с надпис "Република България", мечове между раменете на кръста, тъмночервена лента; носи се през рамо; звезда на ордена - върху златни лъчи златен кръст, покрит с емайл, в средата - медальон с лъв и надпис "За военна заслуга"; носи се на гърди;

Втора степен - сребърен кръст, покрит с емайл, на лицевата страна в средата - медальон със златен лъв и надпис "За военна заслуга", на обратната страна - националният трибагреник с надпис "Република България", мечове между раменете на кръста, тъмночервена лента; носи се на шия;

Трета степен - бронзов кръст, покрит с емайл, на лицевата страна в средата - медальон с лъв и надпис "За военна заслуга", на обратната страна - националният трибагреник с надпис "Република България", с мечове между раменете на кръста, тъмночервена лента; носи се на гърди.

С орден "За военна заслуга" се награждават:  с първа степен - висши офицери, генерали и адмирали, по изключение - и граждански лица; с втора степен - старши офицери, полковници, подполковници, граждански лица, висши държавни служители на Министерския съвет и на организациите в системата на международната сигурност, видни учени в областта на военните науки, по изключение - и други лица с големи военни заслуги; с трета степен - старши офицери, по изключение - младши офицери и граждански лица с военни заслуги.