Няма неизпълнена задача за военните моряци

28.10.2010 г. Няма неизпълнена задача за военните моряци

Спирдон Спирдонов

Щабът на ВМС се запазва във Варна, от две военноморски бази остава една с два пункта за базиране.

През първата половина на годината фрегатата „Дръзки” бе част от Силите за отговор на НАТО. Имаше готовност до три дни да стигне заповяданата точка. Това каза началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Той се срещна с членовете на Клуба на офицерите и старшините от ВМФ на Столичната организация на СОСЗР. Поканата бе на председателя на клуба капитан I ранг от запаса Георги Методиев. Мичманите, старшините, офицерите, генералите и адмиралите от резерва и запаса бяха запознати със състоянието на ВМС и задачите, които стоят пред тях. Контраадмирал Манушев бе категоричен, че във всяко едно учение и операция българските военни моряци проявяват професионализъм и няма нито една неизпълнена от тях задача.

В резултат на Прегледа на силите, на одобрената вече Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили и след приемането на Плана за развитие на Въоръжените сили и пътната карта за неговото приложения, ВМС ще имат променена структура. Щабът се запазва във Варна. Военноморските бази от две стават една с два пункта за базиране – Варна и Бургас. Къде точно ще бъде щабът, все още не се обявява. На 1 юли 2011 г. подводницата „Слава” ще бъде изведена от въоръжение. Тя завършва достойно своята служба, каза началникът на ВМС. Системите й обаче вече стават опасни. Има риск да се потопи и да не може да изплува. Все пак обаче за в бъдеще не се отказваме от подводници макар и по-малък клас, посочи контраадмирал Манушев. Няма да имаме ракетни катери, в пенсия отиват и някои други кораби. В програмата за модернизация обаче остава идеята за строителството на многоцелева корвета, придобиване на кораби втора ръка и други проекти. ВМС очакват и три вертолета „Пантер” по договора с ЮРОКОПТЕР. Това ще наложи модернизирането на трите български фрегати с вертолетни площадки.

През 2011-2012 г. флотът ще бъде намален с малко повече от 500 души, стана ясно още от думите на контраадмирал Манушев. И там обаче, както в цялата армия, върви процес на подаване на рапорти за доброволно напускане, което може да направи съкращенията по-безболезнени.