Бразилия произвежда военни самолети, ще купува изтребител

01.01.2011 г. Бразилия произвежда военни самолети, ще купува изтребител

Спирдон Спирдонов

Самолетостроенето е една от сферите за съвместна дейност, по която са водили разговори премиерът Бойко Борисов и новоизбраният президент на Федеративна Република Бразилия Дилма Русеф. Българският министър-председател и водената от него делегация имаха срещи два дни преди официалната церемония за встъпване в длъжност на Дилма Русеф. По време разговорите между българската и бразилска делегации бяха обсъдени политическите и икономически отношения между двете страни, основните акценти бяха двустранното развитие на IT технологиите, железопътната инфраструктура и съвместни дейности в сферата на самолетостроенето, съобщава правителствената пресслужба.

"Ембраер" 

(съкр. от Empresa Brasileira de Aeronáutica S.A.) е бразилска самолетостроителна компания със седалище Сао Паоло. Тя е четвърти по обем на производство самолетостроител в света след "Еърбъс", "Боин" и "Бомбардие". Спазва принципа, че единственият начин съвременният авиостроител не само да просъществува, а да се превърне в световна сила, е като разработва успоредно машини за военната и гражданската авиация. Съвместяването на технологиите и еднаквата система на управление позволяват всеки, летял на един самолет, да може да лети на всички останали.

В края на миналата година Военновъздушните сили на Бразилия обявиха, че са снели от въоръжение след 39 - годишна експлоатация леките

щурмовици AT-26 „Ксаванте” (Xavante).

 „Ксаванте” е първият бразилски реактивен самолет. Общо компанията „Ембраер” е произвела 182 самолета AT-26 „Ксаванте”, включително 166 единици за ВВС на Бразилия, 10 самолета – за ВВС на Парагвай и 6 машини за ВВС на Того. Бразилските ВВС безвъзмездно са предали 11 самолета на ВВС на Аржентина. AT-26 „Ксаванте” фактически е произведен по лиценз на вариант на реактивния учебно-тренировъчен самолет MB-326, разработен през 1960-те години от компанията „Макки” (сега „Алениа аермакки”) за ВВС на Италия.

Кралските ВВС на Великобритания (RAF) са под натиск да намалят поръчките за милиарди паунди за изтребители с реактивни двигатели в полза на по-евтини витлови самолети като част от програмата за намаляването на разходите в отбраната. Предложението, направено от Генерал Дейвид Ричардс, предизвика дебат в армията.
В началото на годината генерал Дейвид Ричардс, началник на Генералния Щаб на Великобритания изрази мнение, че бразилският самолет

Super Tucano  

е една изгодна алтернатива на реактивните изтребители от ерата на Студената война като „Еврофайтър Тайфун” за операции като тази в Афганистан. Тогава Кралските ВВС на Великобритания (RAF) бяха под натиск да намалят поръчките за милиарди паунди за изтребители с реактивни двигатели в полза на по-евтини витлови самолети като част от програмата за намаляването на разходите в отбраната.

Tucano приличат малко на самолетите от Втората световна война и един Super Tucano струва 5 милиона британски лири, сравнено с 60 милиона лири за един F-35 Joint Strike Fighter, поръчани за самолетоносачите на Кралския Военноморски Флот, и с 67 милиона паунда за един изтребител „Еврофайтър Тайфун”.
Ричард Норт, военен анализатор и поддръжник на идеята за самолетите Tucano казва: „Подходящата техника за съвременния тип войни, които водим, е много по-евтина, отколкото най-скъпата. Бразилският двуместен Tucano може да лети шест часа и половина над бойното поле без презареждане, въпреки че не може да презарежда във въздуха. Самолетът може да пренася 1.5 тона и горивото на час струва само 500 британски лири. За сравнение цената на летателен час на самолет „Еврофайтър Тайфун” е 85 000 британски лири.  

Също през тази година Боинг предложи на бразилската самолетостроителна компания Ембраер да произвежда част от детайлите на изтребителя Ф/А-18 Супер хорнет в опит да спечели договор на стойност няколко милиарда долара. Джоузеф МакАндрю, вицепрезидент на Боинг за Европа, Израел и Америка, заяви пред икономическия вестник“Валор“, че компанията от Сиатъл е предложила 10 проекта за сътрудничество с Ембраер и по-конкретно изграждане на завод в Бразилия, в който да се произвеждат някои от детайлите на американския изтребител. Ф/А-18 Супер хорнет е конкурент на Рафал на френската фирма Дасо, която още не го е продала в чужбина, и на Грипен НГ на шведската Сааб за доставка на 36 многоцелеви самолета на Бразилия.

Досегашният бразилския президент Луис Лула да Силва остави на новоизбрания президент Дилма Русеф да реши кой ще е победителят в многомилиардният конкурс за нов изтребител за ВВС.

Бразилия възнамерява да закупи 36 изтребители  

като част от програмата за модернизация на въоръжените си сили. Финализиране на сделката, която се оценява между 4 и 10 милиарда долара, е отлагана няколко пъти. Ла Силва няколкократно е изявявал предпочитанията си за закупуване на френските Rafale, който е един от тримата участници в тендера – другите два са F/A-18 Super Hornet и Gripen NG. В документите, публикувани от WikiLeaks, американски дипломати информират Държавния департамент на САЩ, че близките връзки между лидерите на Бразилия и Франция дават предимство за френския изтребител.

На снимката: Бразилският двуместен военен самолет  Super Tucano

 

 Президентът Георги Първанов поздрави Дилма Русеф по повод встъпването й в длъжност като президент на Федеративна Република Бразилия

 Президентът Георги Първанов поздрави най-сърдечно от свое име и от името на българския народ Дилма Русеф по повод

встъпването й днес в длъжност като президент на Федеративна Република Бразилия.

Преди всичко бих искал още веднъж да Ви поздравя за огромното доверие, което Ви гласува бразилският народ и да изразя дълбокото си убеждение, че ще съумеете да проведете на практика основните си послания и виждания, с които спечелихте категоричната си победа в президентските избори, се казва в писмото на държавния глава.

Той отбелязва, че Република България отдава приоритетно значение на отношенията си с Федеративна република Бразилия, които имат близо 90-годишна история, и особенно на развитието на търговско-икономическите връзки, на духовните отношения и сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Членството на България в Европейския съюз също от­кри­ва но­ви възможности за по-активно сътрудничество и взаи­мо­­дей­ст­вие с Бразилия по редица сериозни политически въпроси от международния дневен ред.

По-нататък в писмото на президента Георги Първанов се казва още:

Уважаема г-жо Русеф,

Предизборната Ви кампания и победата Ви на президентските избори в Бразилия развълнува и прикова вниманието на цялата българска общественост. Убеден съм, че този засилен политически интерес ще се отрази изключително ползотворно върху общия подем на българо-бразилските отношения в името на просперитета и сближаването на двата ни народа.

Бих искал да споделя задоволството си и от досегашното ползотворно сътрудничество и отношения между президентските институции на България и Бразилия и припомняйки си срещата ми с Вас през 2005 г., искрено вярвам, че те ще продължат и с общи усилия ще успеем да реализираме отличните перспективи пред партниьорството между Република България и Федеративна република Бразилия.

Ползвайки се от тържествения случай, бих искал отново да потвърдя поканата си да гостувате в България и Ви уверявам, че на българска земя ще бъдете посрещната с радост и гордост, каквато е оказвана на малко президенти. Още повече, че през идната година се навършват 50 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, която е чудесен повод да отбележим заедно.”