Започва подготовката на батальонната бойна група

11.01.2011 г. Започва подготовката на батальонната бойна група

Красен Бучков

На пресконференция в Министерството на отбраната бе казано, че още в началото на тази година ще започне подготовката на първата батальонна маневрена бойна група. В Карлово като една от задачите командирът на механизираната бригада бригаден генерал Красимир Кънев е посочил точно обучението на подразделенията за действие в състава на такава маневрена група.

И досега, в процеса на подготовката на батальоните,  се провеждаха съвместни учения с подразделения на видовете въоръжени сили. Новото е, че част от подразделенията на родовете войски ще са обвързани щатно с механизираните батальони, а други подразделения на бригадата ще им се придават по определена схема. Новата структура ще може да изпълнява задачи от целия спектър на операции на алианса. В зависимост от мисията  маневрената батальонна бойна група ще се допълва с различни формирования.

Очаква се през годината помощ на командирите на батальонните групи да окажат инструктури от НАТО.

Открай време се знае, че всяко ново е позабравено старо. И този случай не е изключение. Батальонът ще е по-самостоятелен. А и самите мисии в Афганистан показват, че успех срещу терористите постигат бойни групи, в чийто състав има различни бойни специалисти