Закрийте ВТК,а не поделението във Враца

19.01.2011 г. Закрийте ВТК,а не поделението във Враца

Капитан Димчо Райков

Около милион на година  струвал на военния бюджет Военния телевизионен канал през 2009 и 2008 г. За миналата година сумата била по-малка. сега, след модернизирането му, се очаква  цената му да скочи с още  половин милиона. Представяте ли си – милион и половина за ВТК, който сигурно се гледа от 0,1 от телевизионните зрители в страната.

 Гледах един документален филм за посещението на  военния министър Аню Ангелов в Турция. То бива  теманета, ама чак такива си е жив срам. При това като автори на филма се изписват едни и същи хора, които за всяка появяване на името си вземат и хонорари към заплатата. В столичен всекидневник прочетох, че министърът на отбраната бил на купона за годишнина на ВТК. Не му стига ефирното време в централните телевизии, но и собствена телевизия иска да има министърът. Там той ще е  почетен гост, ще заповядва предавания, ще вдигат рейтинга му, ще прокарват политиката на  военното министерство, която до момента е повече от ялова. При това служителите във ВТК вземат два пъти повече заплата, отколкото кадровите войници в гарнизоните.

Една елементарна сметка показва, че ако тези  милион и половина лева ако  отидат във Враца вместо във Военния телевизионен канал, ще може да се спаси механизирания батальон. И не само да се спаси, а да води бойна подготовка, да се ремонтират  сградите. Реанимирането на ВТК, осигурено от МО, е хвърляне пари на вятъра. Задоволяването на нечии лични ведомствени  амбиции за сметка на армията и бюджета е бомба със закъснител, на която по-рано или по-късно ще се чуе гласа.