Пример с атестирането в СВ трябва да даде самият оперативен щаб

20.01.2011 г. Пример с атестирането в СВ трябва да даде самият оперативен щаб

Красен Бучков

Спомням си една поредна атестация във войските преди време. Оценили един генерал, командващ армия с четворка.  Отишъл той в щаба на СВ и се скарал с началниците си: „ Може ли лейтенант Иван Иванов от Смолян да го атестирате с петица, а мен с  добър.”  Ха,ха,ха – някои си спомнят този случай. Не е виц.

На методическо съвещание в СВ началникът им генерал-майор Стефан Василев е дал указания по атестирането през годината. Препоръчал е то да е обективно за да останат в строя по кадърните и отговорни  военнослужещи. Кадровият сатър трябва да влезе в сила за изпълнение на  плановете и Бялата книга за отбраната и въоръжените сили. В Сухопътни войски се очакват най-големите съкращения. На хората с „молива и гумата” се пада тежката задача да отсеят „просото от плявата” и в щабовете и в поделенията.

Пример за обективна атестация трябва да дадат генералите и офицерите от щаба на Сухопътните войски. Нали съкращенията ще започнат от горе надолу. Оценките и за полковниците, и за генералите и за подполковниците трябва да бъде на базата на реална оценка на професионалните им качества, на реална оценка на знанието на западен език с потвърден СТАНАГ / защо да е само английски/, на реална оценка от изпита по физическа подготовка, с максимално игнориране на всякакви протекции и връзки.

Примерът, който ще даде щабът на СВ ще се последва и във войските. „Стълбата се мете отгоре надолу” – тези думи на един велик полковник са особено актуали във време на реформи, атестации и съкращения.