Дадоха ход на проекта за нов изтребител

01.01.1970 г. Дадоха ход на проекта за нов изтребител

 Otbrana.com

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да проведе преговори за закупуване на многоцелеви изтребители.
Според министър Ангелов, България трябва  да закупи минимум 8 изтребителя. Той съобщи, че до 1 март трябва да докладва на Министерски съвет за резултатите.

Възможно е самолетите да бъдат втора ръка, потвърди Ангелов. Той каза, че от много страни е заявен интерес и посочи Германия, САЩ, Италия, Швеция, Израел и Португалия.

Няма конкурс, за да се запазят възможностите за закупуване на втора ръка самолет, поясни Ангелов. „Тъй като те са собственост на държавата, а не на компанията производител, ясно е казано в решението, че ми се дава мандат да разговарям с държавите, които разполагат или произвеждат такъв самолет", каза още Ангелов.
Според него независимо кое правителство ще вземе решението, то трябва да е информирано решение на базата на подробен анализ.

Работим за финализиране и реализиране на инвестиционния проект за нов тип многоцелеви изтребител за ВВС. Създаденият проектен екип извърши огромен обем от проучвателна и аналитична дейност, формира  методика и критерии за оценка на различните опции и възможните рискове, за да предложат оптимално решение на изпълнителната власт.