За 6 май ще има един или двама нови генерали

26.01.2011 г. За 6 май ще има един или двама нови генерали

Спирдон Спирдонов

През следващата седмица в Министерския съвет ще бъде внесен проекта на Закон за военната полиция. През лятото ще е готов Законът за резерва. Работи се и по Закона за военното разузнаване, който се очаква да бъде завършен до края на полугодието или в началото на есента. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов на първата си пресконференция за тази година. (Утре се навършва една година от неговото избиране на тази висока длъжност.) Внимането  ще бъде насочено и към разработването на основните стратегически и оперативни документи, които следват от Плана за развитие на Въоръжените сили, приет от правителството в края на миналата година и публикуван в Държавен вестник в началото на тази.

Очаква се за 6 май да има само един или двама нови генерали, прогнозира министърът. Големите промени във висшите командни звена трябва да станат в края на юни, за да влязат в сила от началото на юли. Аню Ангелов се надява да няма проблеми с президента или по-точно с президентската институция, както уточни той. Подписването на указ за награждаването на двамата пилоти от ВВУБ „Георги Бенковски” бе дадено от него за пример, че може да се действа съгласувано с държавния глава.

Ще отзоват военните аташета с досиета

От сега действащия политически кабинет на МО, включително и моя милост, няма данни да сме работили за ДС и военното разузнаване. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти, след като получи информация за проверката на т.нар. Комисия по досиетата в МО и Българската армия. В унисон с решението на правителството, уточни той, всички военни аташета в обявения списък, които официално представят МО и Българската армия извън страната, ще бъдат отзовани. За останалите – началник на сектор, на отдел и директор, нашата политика ще бъде една и съща, подчерта министърът. Изборност кой какъв е, колко е допринесъл, нямало да има. За в бъдеще при конкурси за всички тези длъжности, отбеляза Аню Ангелов, ще искаме предварително подписване на декларация за съгласие за проверка за принадлежност към тези структури. Съобразно тази проверка, допълни той, ще вземаме конкретно решение при определянето на спечелилия конкурса.

150-160 учения през 2011 г.

През миналата година планът за ученията в Българската армия е изпълнен на 76 процента. За тази са планирани 150-160 учения. Ще се стремим всички да се проведат, каза министърът. Четири от тях са крупни учения на НАТО и три на ЕС. Контингентите ни зад граница остават в същия състав. Предстои само да изпратим 10 инструктори и медицински екип от 5 души в Афганистан.

Добра оценка с препоръки за борбата с корупцията

Получен е докладът на НАТО, където се дава висока оценка на свършеното от МО във връзка с противодейстивето на корупцията, съобщи още Аню Ангелов. Дори България била дадена за пример на другите държави. Имало, разбира се, и препоръки. Докладът ще бъде публикуван в сайта на министерството.

Инвестиционният план на МО ще бъде готов до края на март.

Той ще представлява сборник от инвестиционни проекти за периода 2012-2020 г. В зависимост от стойността проектите ще бъдат утвърждавани от Министерския съвет или от Народното събрание, както е по закон.  До 25 февруари министърът очаква да получи график за всички търгове във връзка с утилизацията на излишните боеприпаси. За търговските дружества към МО все още въпросът не е решен. Това ще стане, след като се получат финансовите им отчети за миналата година. Започнала е работа по преизчисляване на военновременните запаси. Предстои формирането на междуведомствена група за изработването на Държавен военновременен план.

Директорът на дирекция „Инвестиции в отбраната” полковник Антон Лазаров сам си е подал оставката поради невъзможност да се справи със задачите, отговори на въпрос министърът. Той смята, че неговият наследник полковник Станимир Георгиев има достатъчни познания и опит, за да изпълнява успешно тази длъжност.