Аню Ангелов направи една година начело на Министерството на отбраната

27.01.2011 г. Аню Ангелов направи една година начело на Министерството на отбраната

 

Спирдон Спирдонов

Точно преди една година Народното събрание избра за министър на отбраната генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов. От заместник-министър той стана министър с гласовете на 127 депутати. 69 бяха против, въздържали се нямаше. Да припомним кой какво каза по време на заседанието на парламента.

Министър-председателят Бойко Борисов: „Господин Аню Запрянов Ангелов, който в момента е заместник-министър на отбраната, да бъде избран за министър на отбраната. Благодарение на богатия си армейски опит, придобит изкачвайки последователно всички стъпала на военната кариера, ген. Ангелов се ползва със заслужения авторитет на стратег и реформатор както сред Въоръжените сили на Република България, така и пред широката общественост. Наред с това международният му опит и силна ангажираност в евроатлантическата интеграция го прави уважаван и предсказуем партньор пред нашите чуждестранни съюзници от НАТО и Европейския съюз.”

Иван Костов, съпредседателя на ПГ на Синята Коалиция: Ние със сигурност имаме достатъчно основание да подкрепим господин Аню Ангелов – генерал от запаса, за поста министър на отбраната, първо, защото той е участник, мотор в един екип, който пое в много тежко състояние Министерството на отбраната и започна там действия, които ние сме очаквали от него. Ние виждаме в него едно специфично съчетание от качества и познаване на материята. Той може да бъде наистина изключително силен военен министър на страната. Това заслужава да бъде казано.” И една препоръка от Иван Костов, дадена малко по-късно в хода на заседанието: „Използвам репликата, да кажа още нещо на господин Аню Ангелов. Тази Програма за модернизация на въоръжените сили, не както беше – на парче, не дошъл някой, продава вертолети, някой продава самолети, някой – корвети и т.н., а програма с петгодишни планове – забравих да кажа това, дължа го на колегите, които настояват да Ви се каже – минимум петгодишен план за финансиране на тези програми. Трябва да е ясно, че това е солидно, сериозно нещо, а не кой откъде минал, оставил, кой – корвета, кой – „Спартан”, кой – не знам какво в България. И някои взели комисиони! (Смях от ГЕРБ.) Казвам пред всички: искаме сериозно отношение към тези въпроси.”

Георги Пирински, заместник-председател на Народното събрание: „Що се отнася до гененерал Ангелов, той беше участникът в нашите заседания, който представяше Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. По два въпроса той остави силно неудовлетворително мнение, поне в част от народните представители: статута на началника на отбраната и статута на ректорите на висшите военни училища, както вече беше възприето да се казва. По мое мнение, и не само по мое, при следването на интегрирания модел в Законопроекта за отбраната отиде отвъд мярата за баланса между гражданско и военно начало и постави в недобро състояние и недобър статут въоръжените сили и техните висши представители. Що се отнася до позициите на ректор, докрай беше защитавано разбирането, че не е нужно това да са хабилитирани лица. За мен това е израз на общо силно неразбиране и подценяване на важността на науката и на не просто формалното титулуване с едни или други научни звания и степени. Реалният факт е, че всеки, който е изминал пътя до такава степен, представлява качество на личността, което именно трябва да му даде и правото да бъде ръководител на висше учебно заведение.”

Кой е бил най-трудният период на министър Аню Ангелов от 27 януари 2010 г. до днес? На този въпрос той отговори така: „Най-трудният ми период бе цялата година. Защото през цялата година ние се борим буквално за всяка похарчена стотинка, за всяко нещо, което трябваше да се урегулира с държавите и фирмите, с които сме сключили договор. Това беше най-трудната част от нашата дейност. Не само на мен, но и на целия ми екип. Как да направим така, а ние в същност го постигнахме, като четири пъти намалихме задълженията в сравнение с края на 2009 г. Естествено това не можеше да стане без твърдата ангажираност на правителството и подкрепата от Народното събрание по отношение на актуализацията на бюджета за 2010 г. Аз съм дълбоко благодарен на моите колеги от правителството, които добре разбраха проблемите на Министерството на отбраната, наследени от предишното правителство.”

На снимката: Точно преди една година Николай Младенов сдаде армията на своя заместник Аню Ангелов и оглави дипломацията.