За родолюбието, питайте Надя от Военния клуб в Пловдив

30.01.2011 г. За родолюбието, питайте Надя от Военния клуб в Пловдив

 

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Идеята и реализацията е на Надя Петрова. Можете да я намерите в библиотеката на Военен клуб – Пловдив. Военно-патриотичното възпитание е записано като дейност в длъжностната й характеристика. Замисълът и осъществяването обаче са нейно дело. Всеки месец например със СОСЗР в града разгръщаме страниците на родната ни история, казва тя, с поредица от лекции. Каним, продължава Надя, лектори, но най-важното е, че запасните и резервистите не са обикновени слушатели, а лично участват в този „Летопис на националната ни памет”. През януари са говорили за капитан Бураго, за февруари подготвят разговора за Левски.

СОСЗР не е единственият партньор на Военния клуб в тази родолюбива дейност. „Минути на героизъм и незабрава” е съвместната инициатива със Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. Не изостава и сътрудничеството със Съюза на ветераните от войните.

Надя Петрова не спира да тук. Тя замисля разширяване на своята дейност. Не крие, че мечтата й е посланията, които излизат от библиотеката на Военния клуб, да стигнат и до младото поколение. За това е радостна, когато на разговорите за богатата ни история идват запасни, резервисти и ветерани със своите внуци.