Калашников броди по кълбото

30.01.2011 г. Калашников броди по кълбото

Красен Бучков (otbrana19571@abv.bg)

 

В над петдесет държави в света армиите са въоръжени с Калашников. Половината от всяка дузина жертви са паднали от курушум на този автомат. Калашников и до днес строява света и броди из земното кълбо.

Оръжието е родено през 1947 г. в Русия. Негов баща е руският танкист  Михаил Калашников. Автоматът е прост, точен и лесен за сглобяване и разглобяване. Може да се зарие в земя, да се хвърли в река, да се премахе от автомобили и пак да се стреля. Автоматът е евтин в сравнение с други автоматични оръжия.

През периода на студената война АК-47 се налага като символ на лошия идеологически враг в холивудската филмова индустрия. Въпреки края на Студената война стереотипът за бандита с АК-47 продължава да се експлоатира. Факт е, обаче, че "Калашников" е навсякъде и все повече западняци предпочитат руското оръжие пред такива като М16, която трябва да се пази от вода, кал и други основни врагове на оръжието. Дори има доказателства, че американски войници във Виетнам са захвърляли техните "черни пушки" (М16) и са грабвали руската класика въпреки образа и на "оръжието на лошия". АК-47 се е превърнал в икона (има го дори на знамето на Мозамбик, като символ на революцията). АК-47 може да се представи като "символ на оръжието" като цяло. Светът признава, че Автомат Калашников Модел 1947 е една от най-добрите пушки, правени някога.

Конструктърът на оръжието смята, че един от най-добрите образци на АК-47 се произвежда в българския завод «Арсенал» в Казанлък. В Египет има паметник на оръжието. АК-47 е на националния флаг на Мозамбик и Хизбула, изрисуван е на гербовете на Зимбабве и Източен Тимор. Най –известната снимка на Осама бин Ладен е с калашников. Златен екземпляр от него е притежавал Саддам Хюсеин. Горан Брегович е възпя в песен.