ЩОП - отличник в резерва?

31.01.2011 г. ЩОП -  отличник в резерва?

Красен Бучков (otbrana19571@abv.bg)

Още преди да стане министър Аню Ангелов отправи  упреци към генерал майор Бойко Рабаджийски и структурите, които управлява. Това бе казано в интервю в столично издание. След като стана министър вече бе ясно, че Щабът по осигуряването и поддръжката ще премине в запаса. Въпрос на време.

Наскоро бе отчетът на ЩОП за миналата годинта. Вижте само някои  цитати:”По финансовото осигуряване е постигнато 100 на 100 изпълнение на бюджета”, се казва в анализа. “Моята оценка, като цяло е много висока”, “Смятам, че успехите се дължат на добрата организация, която създадохме като цяло в щаба по осигуряването и подготовката и подчинените формирования”. Това са самооценките, решението за съкращаване говори за друго – ръководството на МО смята за излишен този щаб. Оценката е като за преходна  структура, която си е извървяла пътя и няма нужда от нея. Така ЩОП преминава в резерва на двегодишна възраст като отличник. Жалко за професионалистите в структурата!

Щеше ли да се закрие ЩОП ако генерал-майор Рабаджийски не се пенсионираше ?  Ще се намери ли място за кадърните офицери от ЩОП, след като и в другите оперативни щабове предстоят съкращения? Принципен ли ще бъде подборът или пак ще заиграят принципите на връзките и свойте хора?

Героят от войната в  Залива, генерал Шварцкопф , е  казал: “Военноначалниците се делят на две категории. Едните се занимават със стратегия, а професионалистите с тилово / б.р. материално-техническо/ осигуряване.  Може би ще дойде време, когато закриването на този щаб ще бъде отчено като грешка...