Авиобаза "Чайка" в патова ситуация и с надежди

01.11.2010 г. Авиобаза "Чайка" в патова ситуация и с надежди

От pan.bg

Подполковник Жулиян Костадинов, командир на морска вертолетна авиобаза: „Миналата година бе юбилейна за авиобазата – отбелязахме 50 години от сформирането на отделната противолодъчна ескадрила (както тогава се е наричало поделението) на летище „Враждебна” край София (14 октомври 1959 г.) Отворихме врати за ветерани, семейства и приятели. Имаше строй, награди, тържествен марш, покази на земята и демонстрации във въздуха. Сега ще отбележим датата скромно и извън базата. Не само защото не е юбилейна. В ситуация сме, когато старата техника излезе от строя, а още не сме получили нова. Надявам се, че следващият празник догодина ще е различен.

Във всички планове за развитието на армията присъства и Морската вертолетна авиобаза там, където й е мястото – в състава на ВМС. Но от април тази година не разполагаме с изправна авиационна техника. Последното удължаване на летателната годност с две години, постигнато и с активното участие на нашия инженерно-технически персонал, вече изтече. Последните три машини, които излязоха от строя, се поддържат в експлоатационна годност. Извършват им се всички мероприятия по поддръжка и съхранение. За сега окончателно решение за съдбата на Ми 14 не е взето. Вертолетите имат ресурс като машини, но летателната им годност може да бъде удължена само чрез капитално-възстановителен ремонт и модернизация.

При това положение за поддържане на подготовката на летателния и инженерно-техническия състав през юни бе организиран теоретичен курс в авиобаза Крумово. След успешното му приключване летателна подготовка и дейност бе извършена и в авиобаза Чайка с вертолет Ми 17. Със състава, определен за новата техника, в езиковия кабинет на Военноморска база Варна през август бе организиран курс за изучаване на наличната документация на вертолет „Пантер”. Следващият такъв едномесечен курс се предвижда да бъде проведен през октомври по същата програма. Помага ни и щатният преводач на военноморската база.

Усвояването на новата техника и от пилотите, и от инженерно-техническия състав ще продължи във Франция. Предстои преминаване на теоретичен курс в т.ч. и тренажорна подготовка в Учебния център на „Юрокоптер”. Курсът завършва с придобиването на съответните сертификати. След получаването на машините летателната подготовка съгласно договора ще продължи при нас. В този процес ще участват френски пилот-инструктор и двама гарантийчици – по вертолета и двигателя и по авиониката. В рамките на определения брой часове нашите пилоти ще усвоят всички функции и процедури на машината. В крайна сметка един защитен допуск трябва да се появи в летателната книжка. Всичките ни хора отдавна и силно са мотивирани за това.

Надявам се очакванията ни да се случват с по-бързи темпове, така че следващия си празник да посрещнем с нова авиационна техника, със самочувствието на военнослужещи, които пълноценно правим това, за което сме в авиобазата – изпълнението на свойствените й задачи в системата на националната сигурност в морските пространства, съюзническите отговорности, търсене и спасяване при необходимост и взаимодействие с други държавни органи и гражданското общество.”