Ако не купим F-16 пак ще има стратегическо преосмисляне на ВС

03.02.2011 г. Ако не купим F-16 пак ще има стратегическо преосмисляне на ВС

Красен Бучков  (otbrana19571@abv.bg)

Препоръките на бившия посланик на САЩ у нас Джон Байърли за модернизацията и реформата на въоръжените сили едва ли са учудили хората, които малко или много  разбират от армия. Само преди няколко дни в Otbrana.com  коментирахме модернизацията на Сухопътни войски и там имаше изводи, с които сякаш изпреварихме документа на US-посланика. Нашето твърдение бе, че никой няма да ни даде да участваме в мисии / за война да не говорим/ с изтребители и по-сложна техника, затова трябва да модернизираме най-напред сухопътни войски, които участват пряко в операции на алинса по света. Българите знаят, че който дава парите, той поръчва и музиката. Американците пък знаят, че ако не ни помагат в Афганистан, няма да можем нито да стигнем до там, нито да пазим летищата в Кабул и Кандахар. Затова посланикът  дава ъкъл за модернизацията на нашата армия -за да се сведе американската помощ до минимум.

В публикувания от “Уилкилийкс” разсекретен документ има много изводи, които чинно се изпълняват в БА през последните години. Вижда се, откъде са дошли идеите за премахване на подводниците, съкращаване на съветски зенитни системи, създаването на батальонни бойни групи, разваляне на договорите с “Армарис” за френски корвети и приказките  за лебедова песен на  руските вертолети и самолети.

 Големият съвет на посланик Байърли е да купуваме изтребители на старо. Това е било преди три години. Дали този съвет остава в сила днес и какво ли са казали на военния министър при миналогодишното му посещение в САЩ. Създаването на  Направляващ комитет и Интегриран проектен екип за придобиване на нов модел основен боен самолет, както и разпратените писма до няколко държави производители на изтребители показва, че се опитваме по този въпрос да имаме собствено позиция.В потвърждение на това военният министър е  на гости на Швеция и СААБ. Но дали всички тези инициативи из Европа не са за маскировка. И ще допусне ли най-големият ни стратегически съюзник да купим шведски или европейски изтребител, след като плащаме милиони за  вертолети от Европа ?

Не съм баба Ванга, но не ми се вярва американците пак да са прецакани. Ако в парка на авиацията не влезе F-16  със сигурност ще има уволнения и оставки на най-високо равнище. И пак ще започне стратегическо преосмисляне на структурата, задачите и функциите на въоръжените сили, както и на направленията за тяхното развитие.