Министърът на отбраната Ангел Найденов: Държавата е в дълг към Въоръжените сили

01.01.1970 г. Министърът на отбраната Ангел Найденов: Държавата е в дълг към Въоръжените сили

 На 4 юли на първия Съвет по отбрана, откакто Ангел Найденов е министър, ще се обсъждат вариантите за изход от тежката ситуация. Има сериозна необходимост от нов Стратегически преглед на системата за сигурност и отбрана.

Спирдон Спирдонов

Поредицата орязвания на военния бюджет през последните години е довела отбраната в някои отношения дори до критично състояние. Въпреки прекрасно написаните стратегически документи! Това каза днес министърът на отбраната Ангел Найденов. Той откри провеждащата се във Военна академия конференция „Свързаност на силите – национални предизвикателства”, организирана от Сдружение „Джордж Маршал – България.”

Структурата на разходите за отбрана показва, че държавата е в дълг към Въоръжените сили. За личния състав, т.е. за заплати и обезщетения, се отделят 74 на сто от парите, за текуща издръжка – 21 процента, а за модернизация и въоръжение – едва 5 на сто. При оптимално съотношение 40:30:30. 

Въпреки всичко хората във Въоръжените сили са в състояние да изпълняват конституционните си задължения, подчерта министърът. Макар, уточни той, при огромно натоварване, съпроводено и с рискове. Нещата се влошават и от факта, че отбраната не се радва на широка политическа и обществена подкрепа.

На 4 юли на първия Съвет по отбрана, откакто Ангел Найденов е министър, ще се обсъждат вариантите за изход от тежката ситуация. Има сериозна необходимост от нов Стратегически преглед на системата за сигурност и отбрана. Той трябва да даде истинската картина на нещата. Като резултат да се разработят и приемат нов План за развитие на Въоръжените сили и нова Програма за модернизация.

Министърът прие идеята на председателя на сдружението Илия Налбантов да предложи обсъждане на политическата рамка на прегледа и в Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Той не скри, че разчита много на академичната общност и на по-ранното ангажиране на специализираните постоянни комисии в Народното събрание.

Участниците в конференцията бяха приветствани от началника на академията комодор Димитър Ангелов и посланика на САЩ Марси Рийс.