По us-програма се отпускат 10 млн.$ за маневрената батальонна група

16.02.2011 г. По us-програма се отпускат 10 млн.$ за маневрената батальонна група

Красен Бучков (otbrana19571 @abv.bg)

 

В Карлово, лично под ръководството на  командира на механизираната бригада бригаден генерал Красимир Кънев, продължава подготовката на  подразделения от родовете войски за действие в състава на  маневрена батальонна бойна  група. Основа на тази група е механизиран батальон.

Част от подразделенията на родовете войски ще са обвързани щатно с механизираните батальони, а други подразделения на бригадата ще им се придават по определена схема. Новата структура ще може да изпълнява задачи от целия спектър на операции на алианса. В зависимост от мисията  маневрената батальонна бойна група ще се допълва с различни формирования.

Радостното е , че основните средства от програмата за взаимодействие със Съединените щати, ще се използват именно за екипировка  и оборудване на първата меневрена батальонна група  в Карлово. Всяка година за тази цел ще се отпускат по 10 милиона долара. През 2011 помощ на командирите на тези  групи ще  окажат и  инструктури от НАТО.

Ако тези  маневрени батальонни групи , след време, вземат участие в истински бойни операции на алианса, те трябва да бъдат и оборудвани и подготвени по законите на войната и боя. В Българската армия има офицери  с опит от Ирак и Афганистан, участвали в реални бойни действия,  които могат да споделят своя опит с командирите на тези групи. Има такива командири и в карловската бригада. В момента наше подразделение се обучава съвместно с американски воини в база на САЩ в Германия. Това трябва да продължи и в бъдеще. От полза ще е и съвместното обучение на полигон Ново село, но в такъв мащаб, темп и интензивност както през 2008 и 2009 г.

В Българската армия има още  офицери, полковници, подполковници и майори, които знаят как се планира и провежда едно батальонно учение с бойна стрелба. През последните години те ставаха все по-малко и по-малко и трябва да се направи така, че да не влязат в червената книга на редките видове. Точно те могат да дадат най-доброто за формирането на  тези маневрени батальонни групи. Защото имат опиата от преди двадесетина години и този от мисии в най-новата история на Българската армия.

Ако прехвърлим пожълтелите страници на бойните полеви устави от едно минало време, ще видим написани с кръв страници за действие на батальони като щурмови групи, като обхождащи отряди и т.н. и т.н. Не става въпрос за носталгия по войнишките пилотки и гети, а за действителен боен отечествен опит, от който ще бъдат заинтересовани и американските инструктори. Ако в Афганистан контингентите ни излязат извън летищата, опасност ще са не само китайските  ракети, но и целият арсенал на талибанските умения – от директни атаки, през импровизирани взривни устройства и засади.